Сряда, Юли 15, 2020

bamoДекларация от Българска Асоциация по Медицинска Онкология, адресирана до Господин Бойко Борисов, Министър – Председател на РБ; 

Д-р Даниела Дариткова, Председател на Комисията по Здравеопазване към 43-то НС; 

Д-р Петър Москов, Министър на здравеопазването;

Д-р Глинка Комитов,Управител на НЗОК; 

Д-р В. Грозев, Председател на УС на БЛС;

Д-р Стойчо Кацаров, Председател на ЦЗПЗ

Относно: Проект на НРД 2016 за медицински дейности

Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми дами и господа,

Броени дни остават до сакралната за българските онколози дата 1-ви април, когато трябва да влезе в сила Проект на НРД 2016 за медицински дейности. Юристи твърдят, че този Служебен НРД е изцяло незаконен, тъй като според чл. 54, ал. 8 от ЗЗО в случаи, когато Националният рамков договор за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД. 

Промените в Проект на НРД 2016 се основават на отменени от Конституционния съд наредби без номера. Едностранно намаление на цени, лимити за дейности, въвеждане на пръстов идентификатор – това са целите на този абсурден Проект на НРД 2016.
Какви биха били последиците за пациентите с онкологични заболявания, ако този противоречив и юридически неиздържан Проект на НРД 2016 влезе в сила?
1. Ще работим в несигурност, основавайки се на документ със съмнителна юридическа стойност. Очакваното обжалване на едни или други постановки от Проекта на НРД 2016 в съда ще забавя неоправдано лечението на нашите пациенти. Известно е, че в онкологията времето е живот.
2. Орязването на цените на пътеки и процедури е най-драстично в онкологията. Уважаеми дами и господа, не позволявайте да се посяга на сигурността и относителното спокойствие на най-уязвимия и чувствителен контингент болни. Клиничните пътеки и процедури за лечение на онкологично болни са едни от най-ниско платените. Оперативно отстраняване на апендикс е остойностено на 800 лв, докато лечението с цитостатици – на 150 - 200! Добре известно е какви рискове крие тази терапия, вкл. смърт от усложнения след прилагането и. Оценена ли е отговорността, която поема персоналът, както и специфичността на тази високо специализирана медицинска помощ? Причината е ясна – нуждаещите се от химиотерапия са над 35 000, докато апендектомиите – 10 пъти по-малко.
3. В момента нашите здравноосигурени пациенти доплащат с инвалидните си пенсии консумативите, необходими за лечението им /еластомерни помпи, мембрани, вкл. поставянето им, на места антиеметици, липсващи в страната медикаменти/. А тези цени са: 750 лв за потр-а-кат заедно с поставянето му /еднократно/, както и минимум 60 лв на всеки 14 дни за еластомерна помпа, необходима за провеждане на продължителни инфузионни режими. С въвеждането на новите орязани цени доплащането от страна на пациентите ще бъде неизбежно – кое да плати по-напред лечебното заведение с 200 лв? Дали двудневния престой, дали образни изследвания, дали кръвни изследвания, вкл. туморни маркери? За труда на персонала да не говорим –той винаги е бил безплатен.
4. Няма страна в света, в която лечението с цитостатици да не се придружава от осигурена антиеметична терапия. Е, тази страна е България. Нашите болни не повръщат и нямат гадене, защото лечебните заведения поемат това лечение. Както и още много други разходи, свързани с лечението на тези болни. Общоболничните разходи за болен, лекуван по КП №298 варират от 500 до 800 лв в зависимост от лечебното заведение и от проведените диагностични и лечебни процедури.
5. Неяснотите, неточните формулировки, разминаването в изискванията за изпълнение на съответните клинични пътеки и клинични/амбулаторни процедури със съществуващия стандарт по Медицинска онкология, поставят под въпрос качеството на извършваните медицински дейности, както и сигурността на нашите пациенти.
6. Всъщност „реформата” на д-р Москов приключва с орязаните цени. По същество клиничните пътеки и процедури са същите, но с променени номера, което ще усложни допълнително работата на софтуерните специалисти и ще доведе до редица технически грешки.
7. И най-страшната последица – разочарование у младите специалисти. Един лекар с познания по вътрешни болести трябва да работи поне 5 години в отделение по химиотерапия, за да натрупа необходимия опит и се яви на изпит за специалност Медицинска онкология. Нормативният хаос в момента, непрекъснатото внушение, че лекарското съсловие мами и извършва престъпления, са непоносими. Те са достатъчен стимул нашите добри млади специалисти да се реализират в други страни, където ще бъдат високо оценени и уважавани.


Уважаеми Господин Борисов,
Уважаеми дами и господа,

Разчитаме здравият разум да надделее и да не позволите да се проведе поредния експеримент в онкологията.
Нека работим, както законът повелява, по съществуващия НРД от 2015 г. Въпреки несъвършенствата му, този Рамков договор би гарантирал по-спокоен лечебен процес и липса на трусове в най-деликатната здравна сфера – онкологията.

 

24.03.2016 С уважение,
Проф. Д-р К. В. Тимчева,
Председател на УС на БАМО

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up