Петък, Август 07, 2020
Фурми вместо маски. Пратката от медицински консумативи от ОАЕ е съдържала основно храна

"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна, от Обединените арабски емирства (ОАЕ)", съобщи правителствената пресслужба в понеделник. Пратката обаче е включвала около 3 тона медицински консумативи, а останалият товар на двата самолета, пристигнали на 13 март, е бил основно фурми,

съобщи разследващия сайт „Биволъ“ - пише Свободна Европа

Според официалната информация България е изпратила в ОАЕ 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. Те са осигурени от български фирми, а доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите.
Двете фирми, организирали износа на българските стоки са „Интръст“ на Делян Пеевски и старозагорската фирма „Градус“, с която в миналото е имала бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева, посочват от "Биволъ".
„В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна“, се посочва в съобщението, изпратено до медиите.
Размяната е свързана с недостига на медицински консумативи в България на фона на пандемията от коронавирус, се посочва в официалното съобщение. В сряда доказаните случаи в страната са 735, починалите със заболяването са 36. В световен мащаб потвърдените случаи са близо 2 милиона. 
След запитване от „Биволъ“ от Българския червен кръст (БЧК), в чиято база са занесени медицинските консумативи, са предоставили справка какво точно са получили. Става дума за 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра. Това са около три тона товар, съобщава „Биволъ“.
Останалата част от пратката според информация на изданието се състои от фурми. Това е потвърдено от министъра на икономиката Емил Караниколов, който в момента е под 14-дневна карантина, както всички, върнали се в България от чужбина. „Фурмите са хубава, питателна храна“, е посочил Караниколов. По думите му пред „Биволъ“ те ще бъдат разпределени на социални домове.
Министърът е посочил също, че сделката е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите.

Източник: Свободна Европа

 

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Тодорова.А · преди 3 месеца
    т.е вместо българско месо кисело мляко и зеленчуци в нашите соц.домове ще консумират фурми Браво аплаузи точна така трябва да стимулираме бълг .производство
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up