Събота, Юли 11, 2020
Д-р Дечев: Министърът би трябвало да знае за разликите в цените

 

В ефира на БТВ д-р Дечев обясни, че министърът на здравеопазването получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на касата.
"Дали му се иска, или не, той би трябвало да бъде в час с последствията от това нещо",

заяви д-р Дечев и допълни, че освен това бездействието на Министерството на здравеопазването  по електронната борса на лекарства и по националната информационна система ощетявала пациентите.
Управителят на НЗОК припомни, че в МЗ се съдържа цялата информация от болниците. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов анализ в министерството.
Д-р Дечев обяви още, че схемата с доставките на лекарства на максимални цени към частни болници включва и свързан с болницата търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните болници си направиха собствени търговци на едро. На практика цялата тази разлика от 700% влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на търговеца на едро", заяви Дечев и предложи НАП и разследващите органи да проверят на какво основание търговецът на едро, придобил от производителя лекарството за 150 лв., го фактурира на болницата на 1000 лв. Той изброи и болниците, получили лекарството на най-високи цени - УМБАЛ "Пълмед"; "Аджибадем Сити Клиник"; МБАЛ за женско здраве "Надежда"; УМБАЛ "Софиямед"; "Паркхоспитал" ЕООД; МБАЛ "Сердика"; МБАЛ "Централ онко хоспитал"; СБАЛО Хасково; МБАЛ "Авис Медика"; УБАЛ "Дева Мария"; МБАЛ "Уни хоспитал". Публикувано във факти.бг: От изброените 11 частни болници някои имат собствен дистрибутор, а други купуват само от един, уточни д-р Дечев.
Ето каква е схемата за оскъпяване на лекарството
„Представители на частните болници са разтревожени от факта, че се атакуват техните и са против това, без да съм определил точно кои са болниците и точно за кое лекарство става въпрос и според тях това е невъзможно. Въпреки че не мога да разбера, след като не знаят какво е лекарството и коя е болницата, как го определят като невъзможно? За да разбере публиката точно какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати – има три нива.
Първото ниво това е производителят, който притежава това лекарство.
Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата. И вече болницата, след като го използва, го фактурира на касата и касата го плаща. Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена, пределна означава максимална, която е регистрирана в България, касата трябва да го заплати. Т.е. в случая, примерно ако едно лекарство струва между 1 лв. и 50 лв., колкото се отчете от този, който иска да му се плати, касата трябва да го заплати. Това е законно. Т.е. не може да го фактурира на цена по-висока, от тази, с която е регистрирано. А тази цена, с която то е регистрирано, е най-ниската в Европа между 10 държави, в които се наблюдава това лекарство. Това е пътят. По закон НЗОК има информация за това болницата колко го е закупила. И на базата на фактурата, която има болницата, тя на база на тази фактура го отчита към касата като не може тази цена да бъде по-висока от тази, на която го е придобила. За другите две нива – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до тази информация, според наредбата, която си е написал сам, има министърът на здравеопазването.
Какво се получава? В случая, знаете че тази година касата промени политиката си относно заплащането на лекарствата на производителите и за първи път тя няма преразход на лекарства за лекарства. Т.е. бюджетът на касата е Х. Ако има преразход, той е за сметка на този, който го е направил този преразход от производителите. Те трябва да върнат сумите. В края на годината на всеки един производител ние предоставяме информация за неговия продукт колко сме платили и съответно, ако това е в повече отколкото в предишен период, той трябва да върне това, което е над този период предишен. Давайки тази информация, един от производителите учудено заявява, че като брой опаковки, които той е продал на дистрибутор съвпада с броя на опаковки, които касата е заплатила, но като сума производителят е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. На база на тази информация, която той подаде, НЗОК изиска финансови документи от него, които бяха поставени и се видя, че въпреки че той продава продукта си на една и съща цена, която е значително по-ниска от регистрираната, на практика касата заплаща цени с до 7 пъти разлика. Т.е. 700% по-висока, отколкото най-ниската, на която плаща този продукт. Проверихме в кои болници са отчитали по тази най-висока цена и кои са отчитали по най-ниска цена. От 29-те болници, които са ползвали този продукт, първите 11 по цена, т.е. от по-висока от по-ниска – всичките са частни лечебни заведения. Започнахме да търсим причината поради това нещо, тъй като лекарства със същия състав на този производител произвеждат още трима производители. И когато в лечебно заведение, което провежда процедура по ЗОП се обяви поръчка по ЗОП за този препарат, тези четиримата се явяват. За да го спечели някой от четиримата, естествено че се понижава цената. Това понижаване на цената е в порядъка на около 85% от регистрираната цена на този продукт. Поради тази причина в болниците, в които са се провеждали процедури по ЗОП, цената е много ниска.
Там, където не са се провеждали процедури по ЗОП, каквито са частните лечебни заведения, които са освободени с поправка на Закона по ЗОП през 2016 г., там цената е максималната“.
В отговор на критиките, че съобщава за проблема едва в края на мандата си, Дечев поясни, че информацията е стигнала до него в края на 2019 г. с отчетите на лечебните заведения. Д-р Дечев заяви също и че категорично няма да се кандидатира за втори мандат. „Аз съм на пенсионна възраст, смятам, че каквото съм дал, съм дал на тази система. Мисля, че трябва да влязат по-млади хора. На тяхното поколение е правото да решат проблемите, които ние не успяхме“ – каза още той

Източник: https://segabg.com/

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 5 месеца
  Във всички болници у нас купуват генерици. Всеки месец НЗОК е получавала фактури за 150 лева и за 1050 лева за едно и също лекарство и ги е плащала. Защо никой не е забелязал, че трябва на края на годината да научават от производител? Тази ситуация не е само с pemetrexed. Със сигурност се практикува при много други лекарства. Щетите за касата за десетки милиони, ако не и повече. Прокуратурата ще потърси ли отговонрост на Дечев и Ананиев за безстопанственост?
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Insider · преди 5 месеца
   Същото лекарство на свободния пазар в България е на цена 2407,85 лв., щета за НЗОК няма.
   Престанете с глупостите, цената на НЗОК е най-ниската от 10 държави в ЕС!
   Проблема е в това какво лекарство е продавала фирмата на една болница, с изтичащ срок на годност ли е то?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 5 месеца
  Цени на Pemetrexed в САЩ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26143106.
  Цени на Пеметрексед в България на свободния пазар - 2407,85:https://apteka.framar.bg/30035147/%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%BB-500-%D0%BC%D0%B3-1
  Логично възниква въпросът, какво купуват в държавните болници на такава ниска цена, лекарство или........?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 5 месеца
  Защо не се насочи фокуса върху цените за другите лекарства, апаратурата и ремонтите?
  Да се види там каква е разлитака между държавните и частните болници и тогава да се прави оценка и да се взема решение по процерудата на ЗОП? Да се каже какви субсидии получават държавните болници за закупуване на апаратура и за извършване на СМР.
  Дечев да каже за колко купува скъпата апаратура и за колко такава апаратура се купува от частните болници.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 5 месеца
  Така става, когато хора с комунистическо и антипазарно мислене управляват.
  Порочната система да караш производител да ти връща пари, ако е продал повече лекарства, порочната система да се регистрират лекарства на цени, на които и производителите не продават, порочната система да плащаш само това, което се използва а технологично неизползваното да остава за сметка на болницата. Откъда накъде НЗОК ще играе ролята на маркетингова информационна агенция на производителите на лекарства и защо здравноосигурените ще плащаме за това, нима производителите не знаят какви количества медикаменти се продали в България???
  Резултата от тази система е бягството на лекарства от България, до момента над 1000 медикамента!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up