Петък, Септември 25, 2020
Надзорният съвет на НЗОК има 3 месеца да изплати надлимитната дейност за 2016 година

С решение на ВАС миналата седмица бе обявен за нищожно Решение № РД-НС-04-24-1 от 29 март 2016 г. Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, обн.ДВ бр.25, от 31.03.2016 г.
По силата на това решение, заместващо Националния рамков договор, НЗОК не е заплатила на болниците надлимитна дейност на обща стойност 26 милиона лева за дейността им през 2016 година.

Съгласно чл. 195 от Административно-процесуалният кодекс, „Правните последици, възникнали от подзаконов нормативен акт, който е обявен за нищожен или е отменен като унищожаем, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение.”
Компетентният орган, приел въпросното решение е Надзорният съвет на НЗОК. Уреждането на правните последици от обявяването на решението за нищожно, в случая означава и изплащане на неплатената надлимитна дейност за периода март 2016-март 2017 година. За изпълнението на това действие, кодексът дава срок от 3 месеца.
Освен това законът определя търсене на отговорност от виновните длъжностни лица, съобразно реда и условията, при които са назначени.


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up