Понеделник, Юни 01, 2020
РК на БЛС Добрич : Големият проблем не е точно липсата на пари за здравеопазване

Площадната демокрация и протестите на медиците няма да решат кардинално проблемите в здравеопазването у нас. Това заяви на среща с представители на медиите д-р Валери Веселинов, председател на Редколегията на Българския лекарски съюз (РК на БЛС) – Добрич, на която присъстваха и представители на РК на БАПЗГД – Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Въпреки заявената позиция на двете съсловия, медици от областта подкрепят националния протест, но в Добрич заявяват позиция, че е необходим по-задълбочен анализ на случващото се в българското здравеопазване. Това е изводът специалистите са стигнали след дълги разговори с представители на съсловните организации в бранша.

Според д-р Веселинов положението на здравеопазването у нас е „незавидно“ и в здравните заведения се работи въпреки условията на работа, „което не е нормално“.
Според медиците в Добрич големият проблем не е точно липсата на пари за здравеопазване.
Важно е как и какво се финансира.
Налице е застаряващ професионален състав. За пример в Добричка област има само по един специалист и то в пенсионна възраст – ревматолог, клиничен хематолог, патоанатом, съдебен медик и т.н., а реанимацията в МБАЛ – Добрич, по думите на д-р Веселинов, е на „ръба на физическото оцеляване“.

Според изразената позиция е необходимо да се направят правилно условията за старт на специалистите, както това е уредено в други европейски страни, където младите знаят плана пред тях за години напред. Условията със специализацията на младите лекари е изведен като един от основните проблеми, които налагат незабавно решаване, защото на практика държавата финансира обучение на лекари, които избират специализация в чужбина и от това страната ни само губи.

„Изключително важно е да бъде направено остойностяване на труда на медиците у нас и да се тръгне от там, стъпка по стъпка“, заяви д-р Веселинов.
Според него у нас парите не достигат, защото не са ясни принципите на финансиране.
„Трябва да тръгнем от някъде, но трябва да сме във вярната посока. Ако този проблем не започне да се решава на всички нива и във всички посоки, тогава съществува риск за отиване в една неприятна посока – толериране на отделни дейности, специалности, звена, където лобито е по-силно“, коментира д-р Веселинов.
Източник: Агенция "Фокус"

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up