Неделя, Юли 12, 2020

За незабавно изплащане на надлимитната дейност настояват всички болнични асоциации – на общинските, областните и частните лечебни заведения. Асоциациите изпратиха общо становище до медиите:
„Нерешените въпроси, свързани с изплащането на така наречената „надлимитна дейност", касаят всички изпълнители на болнична медицинска помощ, независимо от формата им на собственост. Те са и част от причините за финансовата нестабилност на системата на здравеопазване и заплаха за фалит на немалко лечебни заведения. Решаването на тези въпроси „на парче" и под натиск само ще задълбочи кризата и временно ще отложи неизбежното".

„Присъединявайки се към исканията на Съюза на общинските болници в България, ние категорично настояваме за незабавно изплащане на извършената, но неразплатена дейност на болниците и слагане на край на политиката на лимитиране в интерес на пациентите и лечебните заведения."

Сдружението на общинските болници поискаха първи незабавното изплащане на дължимите от НЗОК пари за извършена и неплатена дейност, с мотива, че това ще спести на лечебните заведения такси и хонорари, а на касата след това да дава пари за съдебни разноски и лихви.

 От сдруженията на частните болници пък заявяват, в че не желаят проблемите в българското здравеопазване да се политизират. „Далеч по-конструктивно е политиците да се информират за обединените усилия на БЛС и всички легитимни болнични организации – на университетските, областните, общинските и частните болници, които вече 2 месеца съвместно обсъждат възможностите, които ние като експерти виждаме за решаването на наболелите проблеми на българското здравеопазване", се казва в тяхна декларация.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up