Понеделник, Декември 09, 2019

Здравната комисия гласува на първо четене промени в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Въпреки че промените бяха приети с 10 „за“, един „против“ и шест „въздържали се“ депутатите бяха категорични, че измененията не могат да бъдат приети окончателно в този си вид и без да е постигнат консенсус в съсловието.

С промените се внася и яснота в отношенията на централните органи на БФС и органите на РФК на БФС при пълно запазване на самостоятелната правосубектност на РФК на БФС. Предложението внася яснота относно задължителния характер на решенията на органите на централно равнище за организацията и функцията на Контролната комисия на БФС да следи за спазването им. При нарушение Контролната комисия на БФС се обръща към контролната комисия на съответната РФК със задължение за последната при констатирани нарушения да свика общо събрание на колегията, което запазва принципа на децентрализация на съсловната организация. Има изключение само в случай че контролната комисия на РФК не свика общо събрание, като отново крайното решение е на органите на регионално равнище.

Проф. Илко Гетов, председател на организацията подчерта, че прoмените в закона са нужни, поради удвояването на броят на фармацевтите за последните няколко години. Той твърди, че Законът задължавайки половината от членовете да действат като делегати на конгреса, усложнява неговата работа. Измененията в Закона биха внесли яснота в отношенията между централните и регионални органи на БФС .

„Искам да изразя притеснението си от предложените промени като е видно от всички текстове, че духа на закона се променя. Променя се от децентрализираност към централизираност и авторитарност. На практика от пет човека ще зависи съдбата на всички магистър-фармацевти и се обезсмисля ролята на РФК. Най-притеснително е, че решенията на централните органи не могат да бъдат обжалвани никъде“, каза Костов.

Над 1840 фармацевти не подкрепят промените на Закона.

Те настояват, ако има поправки в него, да бъдат направени след избора на ново ръководсто.

Проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че не е редно да се приемат измененията, след като половината от всички РКФ са против.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up