Неделя, Август 25, 2019

 Във връзка с изпълнение на Решение на Народното събрание от 7 февруари 2019 г. министър Кирил Ананиев представи в парламента проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г. и анализ на трансплантационната дейност в България – състояние, проблеми и перспективи.


Министърът започна изказването си в пленарната зала с историята на първите трансплантациите у нас - първата успешна бъбречна трансплантация на възрастни у нас е извършена на 01.02.1969 г. от жив, родствен донор в болница “Александровска” от Проф. Атанасов. Първата сърдечна трансплантация през 1986 г. от проф. Чирков. Пациентът е 13-годишно момче. Първата чернодробна трансплантация от жив донор на дете е извършена през 2004 г. в болница “Лозенец”. Първата чернодробна трансплантация от трупен донор е извършена през 2005 г. в болница “Александровска”.
Ананиев подчерта, че исията на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е да развиват и поддържат съвременна национална трансплантационна система, отговаряща на най-добрите медицински стандарти, която да позволи на всеки нуждаещ се български гражданин равен достъп до нея, спазвайки всички установени правни и етични норми, възприети в съвременните развити общества.

Към първата четвърт на 2019 г. у нас има общо 33 лечебни заведения, които са получили удостоверение от Агенцията за извършване на дейности по откриване и поддържане на трупни донори в мозъчна смърт.
Общо седем са издадените от Агенцията удостоверения на болници за извършване на органни трансплантации.

Регистрираните към момента лечебни заведения за трансплантация в страната са: УМБАЛ "Александровска", УСБАЛ "Света Екатерина", УМБАЛСМ "Пирогов", УБ "Лозенец" гр. София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ "Токуда", УМБАЛ „Света Марина” - гр. Варна, Военномедицинска академия - гр. София.
analiz
Регистрите на ИАМН показват, че от 2004 година до сега са направени общо:
• 485 трансплантации на бъбрек;
• 149 трансплантации на черен дроб;
• 58 трансплантации на сърце.

По данни на ИАМН, от началото на 2005 г. до края на 2018 г. са извършени 255 алогенни и 877 автоложни трансплантации на стволови клетки.
За периода 2012 – 2018 г. равнището на донорството и трансплантациите е относително стабилно в страната.
Нещо повече, статистическите данни показват, че от 2013 г. има значителен напредък в броя на реализираните донори. Въпреки това специалистите посочват, че донорството у нас е все още недостатъчно. Докато държавите Австрия, Словения, Италия, Чешката република, Финландия, Унгария, Ирландия и Швеция имат от 16 до 25 брой донори на един милион население, то

през 2018 година броят на трупните реализирани донори в България е 16, което представлява 2,28 донори на един милион население.

Основните причини за нереализираните донори са отказът от страна на близките на донора да се предоставят органи на починалия и наличието на медицински контраиндикации.

Относно проекта на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.), министърът подчерта, че първоначалният проект обхваща белодробната, бъбречната, сърдечната и чернодробната трансплантация.
Планира се съгласуването на документа и със специалисти в сферата на клетъчната трансплантация, с което ще се допълни и обогати Националната програма.
analiz2
Рамката на проекта на програма си поставя стратегическата цел да подобри организационния модел на донорството и трансплантацията на органи в страната.
Направленията, които включва програмата и е необходимо да бъдат следвани, са:

1. Работа с координаторите по донорство за тяхното мотивиране за откриване на потенциални донори.
2. Подобряване на организацията в болничните заведения за по-висока ефективност по дейностите по откриване и реализиране на донорите в мозъчна смърт.
3. Популяризиране процесите на донорството в обществото и сред медицинските специалисти.
За да бъде постигната стратегическата цел на Програмата бяха идентифицирани и следните оперативни дейности:
1. Ефективно управление и координация на Националната програма по насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, 2019-2023 г.
2. Ефективно ангажиране на медицинските координатори и медицинските специалисти във всяка болница, в която може да се появи потенциален донор на орган.
3. Дейности по откриване и установяване на потенциален донор.
4. Привличане на общественото внимание върху необходимостта от донорство. В тази връзка се подготвя национална кампания по донорството, която се нарича „Да! За живот“, и въвеждането на доносрка карта, на която е записано, че чрез тази карта човек изразява своето съгласие да бъде донор при настъпване на мозъчна смърт. Тази карта няма юридическа стойност. Тя ще послужи най-вече на близките и на семейството на човек, ако изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение съобразно изразената приживе воля. Картата ще бъде разпределена в здравната система и всеки български гражданин може да я получи и да я носи заедно с личните си документи.
5. Провеждане на обучение за подобряване на организацията на всички дейности, свързани с донорството и трансплантацията на органи.
6. Създаване на възможност за ползване на информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за нуждите по наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация. Изграждане на връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуерната система на Агенцията, НЗОК и МЗ.
7. Подобряване процесите по идентифициране на донори.
8. Подобряване на организираната система за разпределяне и транспортиране на дарените органи по най-адекватен начин за успешния резултат от трансплантацията.
9. Осигуряване на 24-часова възможност за комуникация между координаторите и Агенцията.
10. Разширяване на обхвата на извършваните трансплантации.
11.Подбор и оценка на пациенти за белодробна трансплантация.
12. Мониторинг и оценка на дейностите по програмата.
analiz3
Важен момент в програмата е да бъдат реализирани дейности в подкрепа на международното сътрудничество с европейски клиники във връзка с лечението на български пациенти.

Компетентните български институции са разработили проекти на Стандарт за трансплантация на солидни органи, както и проекти на Стандартни оперативни процедури. Стандартни оперативни процедури включват: СОП Алгоритъм за работа на донорския екип; СОП Донорска ситуация; СОП Кондициониране на донор; СОП Мозъчна смърт; СОП Откриване на донор; СОП Подбор на конкретен реципиент.
Проектът на стандарти включва изисквания на добрата клинична практика и обхваща бъбречна трансплантация, чернодробна трансплантация, трансплантация на панкреас, кардио-торакална трансплантация, очна трансплантология, трансмисивни инфекции.
Планира се до края на м. юни да се финализират описаните по-горе проекти на документи, а след това текущо да бъде отчетено тяхното изпълнение. В момента от МЗ правят анализ на дейността на координаторите и кондиционерите на територията на страната, от които зависи трансплантационната дейност. Ще се подготвят ясни правила и критерии за тяхната работа и заплащане на дейността им. Допълнително ще се направи анализ и оценка на наличната материална база в тази сфера в лечебните заведения, трансплантационни центрове и в лечебните заведения на територията на страната, където има потенциални донорски ситуации.

В Наредбата за финансово управление на болниците са отразени специфични изисквания към ръководителите на лечебните заведения относно тяхната ангажираност за реализиране на тези дейности и отговорност при управление на процесите на територията на лечебните заведения.

Периодичен отчет за работата ще бъде публикуван на сайта на МЗ и Агенцията.


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up