Неделя, Август 25, 2019

Президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности EFTC и
Втори Вице Президент на Световната федерация на терапевтичните общности WFTC Федон Калотеракис е изпратил писмо до здравния министър Ананиев, във връзка с проекта на Постановление на Министерския съвет, с който се предвижда закриване на Националния център по наркомании и разпределяне на някои от функциите му между министерството на здравеопазването и НЦОЗА. Ето и пълният текст на писмото публикувано и на сайта за обществени обсъждания на Министерския съвет:
Уважаеми г-н  Кирил Ананиев,
Позволявам си да се обърна към Вас по повод евентуалното преминаване на Националния център за Наркомании /НЦН/ към Националния център по обществено здраве и Анализи /НЦОЗА/.

Работил съм в сътрудничество с Националния център по наркомании(НЦН) още от неговото създаване през 1992 г. в различен капацитет – провеждане на обучения, супервизия, консултации и мониторинг. В продължение на всичките тези години винаги ме е впечатлявала усърдността на служителите на НЦН и поемането на решително лидерство по отношение на услугите, свързани с употребата на наркотични вещества.
Според мен, сливането с НЦОЗА би застрашило вече съществуващите отношения на сътрудничество и със сигурност ще отслаби позицията на България на международните форуми свързани с наркотичните вещества.
Убеден съм, че Вие разбирате повече от всеки друг, че евентуалното сливане също ще се отрази пряко на лицата с проблемна употреба на наркотични вещества, зависимите лица и техните семейства, както и на услугите по намаляване на вредата и превенцията.
Лечението на зависимости в България претърпя огромно развитие благодарение на професионализма на НЦН и неговите служители. Предвид достойното място, което страната заема в Европейския Съюз, нуждата от съществуването на такава водеща организация, която предоставя  обучение на база постижения, стриктен мониторинг, качествена супервизия и координация, е повече от очевидна.


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гостенка · преди 2 месеца
    Да, човека сигурно е ходил на обратната страна на луната или на Марс но ги бърка с НЦН. И май не ще да е създаден със закона за здравето от 2004 щото тогава отдавна е съществувал... Метадоновата програма е от 1995 и беше към НЦН заедно с болницата в Суходол. Повечето доктори в програмите не са излезли от НЦН, а са паднали от Марс. И там са обучавани - от марсианците. Образовайте се малко, научете нещо преди да пишете...пък тогава се пробвайте. Ако ви е трудно да четете питайте доц. Лазаров, д-р Ангелов, д-р Герджикова, д-р Канчелов. То и много други може да питате ама сигурно не ви се иска защото списъка им е дълъг
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 2 месеца
    НЦН е създаден през 2004 година със Закон за здравето. Няма как от 1992 година да е съществувал.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up