Понеделник, Октомври 14, 2019

Президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности EFTC и
Втори Вице Президент на Световната федерация на терапевтичните общности WFTC Федон Калотеракис е изпратил писмо до здравния министър Ананиев, във връзка с проекта на Постановление на Министерския съвет, с който се предвижда закриване на Националния център по наркомании и разпределяне на някои от функциите му между министерството на здравеопазването и НЦОЗА. Ето и пълният текст на писмото публикувано и на сайта за обществени обсъждания на Министерския съвет:
Уважаеми г-н  Кирил Ананиев,
Позволявам си да се обърна към Вас по повод евентуалното преминаване на Националния център за Наркомании /НЦН/ към Националния център по обществено здраве и Анализи /НЦОЗА/.

Работил съм в сътрудничество с Националния център по наркомании(НЦН) още от неговото създаване през 1992 г. в различен капацитет – провеждане на обучения, супервизия, консултации и мониторинг. В продължение на всичките тези години винаги ме е впечатлявала усърдността на служителите на НЦН и поемането на решително лидерство по отношение на услугите, свързани с употребата на наркотични вещества.
Според мен, сливането с НЦОЗА би застрашило вече съществуващите отношения на сътрудничество и със сигурност ще отслаби позицията на България на международните форуми свързани с наркотичните вещества.
Убеден съм, че Вие разбирате повече от всеки друг, че евентуалното сливане също ще се отрази пряко на лицата с проблемна употреба на наркотични вещества, зависимите лица и техните семейства, както и на услугите по намаляване на вредата и превенцията.
Лечението на зависимости в България претърпя огромно развитие благодарение на професионализма на НЦН и неговите служители. Предвид достойното място, което страната заема в Европейския Съюз, нуждата от съществуването на такава водеща организация, която предоставя  обучение на база постижения, стриктен мониторинг, качествена супервизия и координация, е повече от очевидна.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гостенка · преди 4 месеца
    Да, човека сигурно е ходил на обратната страна на луната или на Марс но ги бърка с НЦН. И май не ще да е създаден със закона за здравето от 2004 щото тогава отдавна е съществувал... Метадоновата програма е от 1995 и беше към НЦН заедно с болницата в Суходол. Повечето доктори в програмите не са излезли от НЦН, а са паднали от Марс. И там са обучавани - от марсианците. Образовайте се малко, научете нещо преди да пишете...пък тогава се пробвайте. Ако ви е трудно да четете питайте доц. Лазаров, д-р Ангелов, д-р Герджикова, д-р Канчелов. То и много други може да питате ама сигурно не ви се иска защото списъка им е дълъг
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 4 месеца
    НЦН е създаден през 2004 година със Закон за здравето. Няма как от 1992 година да е съществувал.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up