Понеделник, Ноември 23, 2020

Правителството отпусна допълнителни средства за заплати, същевременно се водят преговори и за увеличаване на клиничните пътеки. Ще внесат ли всички тези мерки спокойствие в малките, общински болници, които са в най-затруднено финансово състояние и какво всъщност реално се подобри на този етап, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници.

Д-р Тотев, запознахте ли се с проекта на методиката за работни заплати и как ще коментирате заложената в нея мярка поне 50% от приходите на лечебните заведения да се отделят за възнаграждения на персонала?

Не ми е представян такъв документ. Но 50% са крайно недостатъчни за малките болници, защото приходите са ограничени. От друга страна като се вземе предвид ангажимента за размер на заплати по КТД, разходите за възнаграждения ще са около 80%. Изпълнявайки методиката или надхвърляш 50%, или ако се вместиш в тях, няма да дадеш заплати и хората ще напуснат. Откакто се помня разходът ми за заплати не е бил 50% от приходите. Преди да се отпуснат допълнителните средства дори достигна 87%, а иначе се движи около 70%. Методиката нищо не променя, нито увеличава приходите, нито намалява разходите. Тя не е панацея. Докато в системата не влязат едни реални пари, едно реално остойностяване на клиничните пътеки, докато не отпаднат лимитите и не се премахнат хилядите други ограничения, които са безсмислени, нищо няма да се случи.

Допълнителни средства, които правителството отпусна, все пак не ви ли дадоха глътка въздух ?

Ако визирате първите 30 млн., които отпусна правителството, за общинските болници реално имаше 18 млн. лв. Отделно се отпуснаха 10 млн. лв. за лечебни заведения в отдалечени региони, които така или иначе трябваше да ги има, те са ежегодно, но миналата година бяха 7 млн. И така общо получихме 28 млн. до момента. Много малка част от проблемите успяха да се решат. Искахме тези пари, за да ликвидираме задълженията натрупани през годините и за да дадем по-адекватно заплащане. В крайна сметка успяхме да платим част от дълговете и в различен процент вдигнахме заплатите на персонала, всеки с толкова, с колкото счита, че ще може да продължи да работи. Трябва да изпълним и браншновото споразумение, което бе подписано популистки. И оттам тръгнаха проблемите - сестрите разбраха, че наистина трябва да получат едни суми, които обаче не са адекватни. А исканите от тях две минимални заплати са непостижими. Няма как да се случи, дай Боже да стане, но не е реалистично. Сестрите обаче приеха тези допълнителни средства като пари само за заплати. Исканията им за достойни възнаграждения са справедливи, но една част от тях започнаха да калкулират суми, които направиха всичко нереалистично.

Правителството отпусна и още 50 млн. лв. отделно за заплати. Какво се случва с тези пари, стигнаха ли до вас?

Проведоха се няколко срещи за последващите 50 млн. лв., за които говорите и в крайна сметка, в момента никой не знае кога и как ще бъдат получени. Те бяха дадени и премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има фиш със заплата по-малко от 950 лв. Оттам нататък, все още тези пари се губят някъде по трасето. Всичките ни опити да се свържем с Министерството на здравеопазването и да питаме каква е съдбата им, нямаха успех. И накрая никой не знае за какво става дума. И така в крайна сметка сега говоря неща, които не са окончателни и ми е трудно да отговоря, защото нямам достатъчно информация. Нищо не е ясно. Като член на управителния съвет на Националното сдружение на общинските болници, колегите ме питат какво да правят и искат да предприемат някакви по-драстични действия, защото нещата не вървят. И пак повтарям премиерът каза, че дава едни пари, само че нещо се загубиха между Министерството на финансите и МЗ, и не се знае накъде ще тръгнат. Представете си река, която е тръгнала да приижда и изведнъж не знаеш къде ще пробие, в кое от коритата. И най-вероятно се очаква да тръгне към коритото – областни болници. Това е моя интерпретация, защото някак си през последните един – два месеца имаше диалог и това ни даде кураж, а сега се мълчи и нямаме информация.

Предвидено е увеличение на клиничните пътеки, как ще се отрази това в частност на общинските болници?

Това е крачка напред, но в никакъв случай няма да реши проблема, защото увеличението е много малко. 50 млн. лв. не са достатъчно, защото пътеките са много. Първо бяха само педиатрични, после се заговори и за пулмология, за родилните пътеки. И всичко това нас ни устройва, но сумата ще е малка. През втората половина на година, при същите обеми, в различните болници повишението ще бъде според оборота на пътеките. При мен увеличението ще е с 4-6 хил. лв., което е крайно недостатъчно. Трябва да бъде премахнат и лимитът, защото в момента, ако се увеличи цената, а лимитът се запази, се обезсмисля всичко. Трябва да се повишат адекватно и лимитите, за да може болницата да запази същия обем дейност и да получи малко по-високи приходи. Но при условие, че скокът при пътеките от първо и второ ниво на коментентност ще е с 20% , а при трето с 30%, това означава, че всичко пак е обърнато към големите университетски болници, които работят трето ниво и където и в момента се дават прилични възнаграждения. И дори колегите от тези лечебни заведения бяха склонни онези 50 млн. лв. за заплати да бъдат отпуснати целево за областните и общинските болници.

Т.е имали сте подкрепата на колегите ви от големите университетски болници?

На срещата при приемиера имаше консенсус по темата. Нашият основен източник са тези средства, ние не взимаме и стотинка, нито за избор на екип, за нищо. Когато ти нямаш други приходи и разчиташ само на тези целеви средства, а те не се увеличават, ти си обречен на фалит. От друга страна те ръчкат да вдигаш заплатите. За нас 950 лв. е много. Това срива общинското здравеопазване още на първия месец.

Продължава ли да има опасност от фалити?

Разбира се. Персоналът е този, който определя дали една болница ще я има или не. Хората като виждат, че не получават заплати, започват да си търсят друга работа. И колеги казват, че ще напускат и понякога дори само един да си тръгне, може да е пагубно за лечебното заведение. Има случаи, при които само един лекар от дадена специалност, крепи цяла болница. И като напусне той, лечебното заведение е до там, защото няма откъде да намери други специалисти.

Какви лекари напускат ?

Напускат най-търсените – анестезиолози, вече и хирурзи, акушер-гинеколози, ендокринолози, кардиолози, пулмолози. Приоритетно отиват да работят в частни болници, където заплатите са много по-атрактивни. При нас лекарите са основно във възрастовата група 58-60 години, те се местят в големия град. А на тези, на които им е омръзнало, решават да работят в извънболничната помощ.Там няма такива отговорности и задължения, и заплащането е прилично. Иначе парте не са достатъчно за нормален живот. И хората си поставят приоритет, по-добре да си пазят здравето, а другото е преливане от пусто празно.

 Източник: clinicaBG

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up