Неделя, Март 29, 2020

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Най-големият проблем, с който се сблъскаха редица държави е липсата на достатъчен капацитет на лечебните заведения да приемат и лекуват всички болни с COVID-19. В момент на рязко нарастване на броя на заразените, може да ни бъдат нужни всеки един лекар, медицинска сестра, санитар, всяко едно лечебно заведение. Капацитетът на нашата здравна система не е малък, но поради глупост може да го загубим, точно когато най-много ни трябва.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Президентът Румен Радев ще предложи на Националния оперативен щаб система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, зоните под карантина, достъпните болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. 

 Българска компания е готова да дари системата на държавата, заявиха от президентската институция.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Министерството на здравеопазването (МЗ) отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв, тъй като се отчита спад в броя на кръводарителите. Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез кръвопреливане или трансплантация.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Болница във Вашингтон, столицата на САЩ пусна 3D видео на белите дробове на пациент с коронавирус. Видеоклипът показва белите дробове на мъж, който е бил без симптоми няколко дни по-рано. Сега пациентът има Covid-19 и белите му дробове не функционират правилно, казва д-р Кийт Мортман, началник на гръдната хирургия в университетската болница Джордж Вашингтон.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, тъй като заболеваемостта от социално значими заболявания може да бъде ограничена чрез намаляване на рисковите фактори и провеждането на активни превантивни и профилактични мерки. С оглед това ежегодно се увеличава бюджетът на НЗОК за извънболнична помощ, като за първична помощ за 2020 г. са предвидени 244 млн. лв. или със 19 млн. лв. повече от 2019 г. и с 44 млн. лв. повече спрямо 2017 г., а за специализирана помощ (вкл. за комплексно диспансерно(амбулаторно) наблюдение) - 264,7 млн. лв., или с 14.0 млн. лв., повече от 2019 г. и с 53,3 млн. лв. повече спрямо 2017 г.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Националната здравно осигурителна каса е издала указание за дейността на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за диагностика, лечение и въвеждане на карантинен режим при пациенти COVID-19, с което се разрешава, лечебните заведения, които нямат сключен договор по клинична пътека 104, ( пътеката за лечение на Covid-19), защото не отговарят на общите условия, да имат право да сключат временно такъв в условията на извънредно положение.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Задържането на медиците е станало в четвъртък, защото са били в контакт с двама болни, на които е била доказана инфекция с коронавирус.
Първите лабораторни проби на всичките 32-ма задържани са отрицателни. Те обаче не са били освободени с уговорката, че трябва да изчакат второ изследване, което ще бъде направено след една седмица. Тъй като медиците са били задържани на работните им места, никой от тях не е бил подготвен за болничен престой. Това наложило приятели колеги, роднини и столичната колегия на БЛС да организират спасителна акция с дарения на стоки от първа необходимост, като четки и пасти за зъби, бельо, тоалетни и дамски принадлежности и др. Пред болницата е поставен полицейски патрул.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Масовото напускане на медици от Втора градска болница принуди министъра на здравеопазването да промени заповедта, с която същата бе определена за лечение на болни с коронавирусни инфекции. Една от клиниките на столичната белодробна болница "Света София", която също със заповед на Ананиев беше определена за лечение на болни с коронавирусни инфекции също остана без медицински персонал, съобщава БТВ.

НРД, ОСИГУРЯВАНЕ

Почти няма бизнес или дейност, която да не е засегната от обявеното извънредно положение. Има едно изключение, за което едва ли може да ви е минало през ума – Националната здравноосигурителна каса. Всеки със здрав разум би си помислил, че в разгара на епидемията лекарите ще работят повече и касата ще плаща повече, отколкото обикновено. Нещата, обаче не стоят точно така, а обратното.

Log in or Sign up