Понеделник, Октомври 21, 2019

artritisOKИнженерите в Калифорнийския университет в Сан Диего (УКСД) са развили неутрофилни "наноспонги", които безопасно усвояват и неутрализират различни протеини, които играят роля в прогресията на ревматоидния артрит. Инжекциите на тези наноспонги ефективно лекували тежък ревматоиден артрит при два миши модела. Употребата на наноспонги в ранна възраст също възпрепятстваше развитието на болестта.

Разработката е публикувана на 3 септември в Nature Nanotechnology.
"Наноспонги са нова парадигма на лечението, за да се блокират патологичните молекули от предизвикване на заболявания в организма", казва старшият автор Лиангфанг Джанг, професор по наноинженерство в Института по инженерство на УКСД. "Вместо да създаваме лечения, за да блокираме някои специфични видове патологични молекули, ние разработваме платформа, която може да блокира широк спектър от тях, и по този начин можем да лекуваме и предотвратяваме болестите по-ефективно и ефективно".
Тази работа е един от последните примери за терапевтични наносонгове, разработени от лабораторията на Джанг. Джанг, който е свързан с Института по инженерство по медицина и в Сан Диего, а екипът му преди това е разработил наноспонги на червените кръвни клетки за борба и предотвратяване на MRSA инфекции и макрофаг наносонгове за лечение и управление на сепсис.

Новите наноспасти са наночастици от биоразградим полимер, покрит с клетъчните мембрани на неутрофилите - вид бели кръвни клетки.
Неутрофилите са сред първите, които реагират на имунната система срещу нахлуването на патогени. Те също така са известни като играещи роля в развитието на ревматоиден артрит, хронично автоимунно заболяване, което причинява болезнено възпаление в ставите и в крайна сметка може да доведе до увреждане на хрущяла и костна тъкан.
Когато се развие ревматоиден артрит, клетките в ставите произвеждат възпалителни протеини, наречени цитокини. Освобождаването на цитокини сигнализира неутрофилите да навлязат в ставите. Веднъж, цитокините се свързват с рецепторите на неутрофилните повърхности, активирайки ги, за да отделят повече цитокини, което на свой ред привлича повече неутрофили към ставите и т.н.
Наноспонгите по същество удрят тази възпалителна каскада в пъпната връв. Като действат като малки неутрофилни примамки, те прихващат цитокините и ги спират да сигнализират още повече неутрофили до ставите, намалявайки възпаленията и уврежданията на ставите.
Тези наноспонги предлагат обещаваща алтернатива на настоящите лечения за ревматоиден артрит. Някои лекарства с моноклонални антитела, например, помогнаха на пациентите да се справят със симптомите на заболяването, но те действат като неутрализират само специфични видове цитокини. Това не е достатъчно за лечение на болестта, каза Джан, защото има толкова много различни видове цитокини и патологични молекули.
"Неутрализирането само на един или два типа може да не е толкова ефективно, така че подходът ни е да приемаме неутрофилни клетъчни мембрани, които естествено имат рецептори, които да свързват всички тези различни видове цитокини и да ги използват, за да управляват цяла популация от възпалителни молекули" Джан.
"Тази стратегия премахва необходимостта от идентифициране на специфични цитокини или възпалителни сигнали в процеса. Използвайки цели неутрофилни клетъчни мембрани, ние отрязваме всички тези възпалителни сигнали наведнъж", каза първият автор Джанг .
За да направят неутрофилните наноспонги, изследователите първо разработиха метод за отделяне на неутрофили от цяла кръв. Те след това обработиха клетките в разтвор, който ги кара да се набъбват и да се разрушат, оставяйки мембраните зад себе си. След това мембраните се разпаднаха на много по-малки парчета. Смесването им с наночастици с форма на топка, направени от биоразградим полимер, сливаше неутрофилните клетъчни мембрани върху повърхностите на наночастиците.
"Едно от най-големите предизвикателства в тази работа е рационализирането на целия този процес, от изолирането на неутрофили от кръвта до отстраняването на мембраните и превръщането на този процес в повторяемост. Ние прекарахме много време, за да разберем това и в крайна сметка създадохме последователна производствена линия за неутрофилни наноспонги, "каза Джанг.
При модели на мишки с тежък ревматоиден артрит инжектирането на наноспонги в възпалени стави води до понижено подуване и защитени хрущяли от по-нататъшни увреждания. Наноспонгите се извършват точно както при лечението, при което на мишките се прилага висока доза моноклонални антитела.
Наноспонгите също са работили като превантивно лечение, когато се прилагат преди да се индуцира заболяването в друга група мишки.
Професор Лангфанг Джанг предупреждава, че лечението с наноспани не премахва болестта. "Ние сме основно способни да се справим с болестта, но тя не е напълно изчезнала, но подуването е значително намалено и увреждането на хрущялите е сведено до минимум", каза той.

Екипът се надява един ден да види работата си в клинични изпитвания.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up