Четвъртък, Октомври 17, 2019

cancercells OKКакво ще стане, ако раковите клетки могат да бъдат преработени, за да се обърнат срещу собствения си вид? Ново проучване, водено от изследователи в Бригамската женската болница (БЖБ), използва силата на редактирането на гени, за да направи критична стъпка към използването на ракови клетки за унищожаване на рака. Екипът съобщава обещаващи резултати в предклинични модели за множество видове ракови клетки, като установява потенциална пътна карта за клиничен път за лечение на първичен, рецидивиращ и метастатичен рак. Резултатите са публикувани в списание „Science Translational Medicine”.

"Това е само върхът на айсберга", каза тавторът Халид Шах, директор на Центъра за терапия на стволови клетки и изображения (CSTI) в Катедрата по неврохирургия на БЖБ и преподавател в Харвардското медицинско училище и Харвардския институт за стволови клетки (HSCI). "Клетъчните терапии имат огромно будеще за доставяне на терапевтични агенти на тумори и могат да осигурят възможности за лечение, при които стандартната терапия е неуспешна. С нашата техника показваме, че е възможно да се приложи инженерството на собствените ракови клетки на пациента и да се използват за лечение на рак. Смятаме, че това има много последствия и може да бъде приложимо за всички видове ракови клетки. "
Новият подход капитализира способността на самоубийствата на раковите клетки - процес, при който раковите клетки могат да проследяват клетките от техния вид, които се разпространяват в рамките на същия орган или в други части на тялото. Възползването от това явление би могло да преодолее предизвикателствата, свързани с предлагането на лекарства, като по този начин подпомогне получаването на терапевтични средства в местата на тумора, които иначе трудно могат да бъдат постигнати.
Екипът разработи и изпробва две техники, за да използва силата на раковите клетки. Технологията "от рафта" използва предварително проектирани туморни клетки, които би трябвало да съответстват на HLA фенотипа на пациента (основно имунния отпечатък на човека). "Автоложният" подход използва CRISPR технология за редактиране на генома на раковите клетки на пациента и поставяне на терапевтични молекули. Тези клетки могат да бъдат прехвърлени обратно в пациента.
За да тестват двата подхода, екипът използва миши модели на първичен и рецидивиращ рак на мозъка и рак на гърдата, който се е разпространил в мозъка. Екипът наблюдава директна миграция на инжектирани клетки към местата на тумори и открива доказателства, че инженерните клетки специално насочват и убиват рецидивиращ и метастатичен рак в мишките. Изследователите съобщават, че лечението е увеличило оцеляването на мишките. Проектираните клетки са снабдени с "убиващ превключвател", който може да бъде активиран след третиране - PET изобразяването показа, че този убиващ прекъсвач работи за елиминиране на клетките.
"Нашето проучване демонстрира терапевтичния потенциал на използването на инженерни туморни клетки и техните собствени свойства за разработване на рецептор-насочени терапевтични средства за различни видове рак", каза Шах.
История Източник: ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up