Четвъртък, Октомври 17, 2019

prostateOKИзползването на високоенергийни ултразвукови лъчи за унищожаване на тумори на рак на простатата може да бъде толкова ефективно, колкото хирургия или лъчетерапия, но с по-малко странични ефекти.

Ново проучване, проведено в шест болници в Обединеното кралство, проследявало 625 мъже с рак на простатата, които са получили тип лечение, наречено високо интензивно фокусирано ултразвуково изследване (HIFU).
Изследването, публикувано в списанието "Европейска урология", е най-голямото изследване на HIFU, използвано за насочване на тумори на простатата. Лечението е подобно на "лумпектомия" за други видове рак - където лекарите премахват само туморни клетки, оставяйки колкото се може по-здрава тъкан.
Констатациите от редица институции, включително Империал Колидж Лондон и Унивърсити Колидж Лондон, установиха, че след пет години степента на оцеляване на рака от HIFU е била 100%. Приблизително 1 от 10 мъже се нуждаеха от допълнително лечение. Ранната преживяемост от операция и лъчетерапия също е 100% на пет години.
Изследванията също така показват, че рискът от странични ефекти на HIFU, като уринарна инконтиненция и еректилна дисфункция, е по-нисък от други варианти на лечение, съответно 2% и 15%.
Изследването е финансирано от Съвета за медицински изследвания и СонаКеър , които произвеждат ултразвуковото оборудване, използвано в процедурата.


Професор Хашим Ахмед, водещ автор от отдела по хирургия и рак при Империал, заяви: "Въпреки че честотата на преживяемост при рак на простатата е много добра, нежеланите реакции на операцията или лъчетерапията могат да променят живота. всеки ден или с тежка еректилна дисфункция. "
Той добави: "Сега трябва да се съсредоточим върху подобряването на качеството на живот на тези мъже след лечението. Това последно проучване на фокусната HIFU - което е най-голямото и най-дълго изследване на лечението до момента - предполага, че можем да се справим рак с по-малко странични ефекти. "
Ракът на простатата е най-честият рак при мъжете в Обединеното кралство, като всяка година има около 47 000 случая.
Леченията включват операция за отстраняване на жлезата или лъчетерапия, която използва радиация за цялата простата. Тези лечения обаче могат да причинят съпътстващо увреждане на заобикалящите ги чувствителни тъкани като нервите, мускулите, преминаването на урина, пикочния мехур и ректума. Простатата е приблизително с размерите на орех и седи между пикочния мехур и пениса.
Хирургията и лъчетерапията за цялата простата са ефективни лечения, но могат да доведат до дългосрочен риск от проблеми с урината, като например инконтиненция, между 5% и 30%. Те също така носят риск от еректилна дисфункция между 30-60%. Радиатерапията може да предизвика ректални проблеми като кървене, диария и дискомфорт при 5% от пациентите.
HIFU е по-ново лечение, проведено под общо анестезия, което доставя лъчи с висока енергийна ултразвук директно в простатната жлеза чрез сонда, вкарана в задния проход. Това позволява на хирурга точно да насочи туморните клетки в жлезата до точност до милиметър, с по-малък риск от увреждане на околните тъкани. Няма игли или рани на кожата.
В новото проучване на HIFU, проведено при мъже със средна възраст 65 години и чийто рак не се е разпространил, рискът от инконтиненция на урината (определена като изискваща използване на подложка) пет години след лечението е бил 2%, а рискът от еректилна дисфункция 15%. Екипът твърди, че резултатите включват пациенти със средно-висок риск от рак.
Учените също така проследяват броя на пациентите, които се нуждаят от допълнително лечение след HIFU (като хирургия или лъчетерапия), за лечение на ракови клетки, които са се завърнали. Те са открили, че 10% от пациентите се нуждаят от допълнително лечение от пет години, което е сравнимо с броя на пациентите, които се нуждаят от допълнително лечение след операция или лъчетерапия (5-15%).
Екипът добавя, че пациентите с рак на простатата трябва да разговарят с всички възможни лечения със своя здравен екип, за да могат да разгледат изцяло своите възможности.
Необходими са допълнителни проследяващи проучвания за проследяване на напредъка на пациентите след десет години, както и проучвания, които пряко сравняват HIFU с хирургия и лъчетерапия.
Антъни Мурланд е претърпял лечение с HIFU през ноември миналата година, за да лекува рака на простатата. "За първи път чух за лечението от приятел, който имаше процедурата преди няколко месеца." Моят личен лекар не беше чувал за HIFU, но беше много заинтересован, затова завърших да го обучавам за това.", обясни 67-годишният от Суфолк.
"Аз харесах звука на лечението, тъй като ми се струваше най-малко инвазивната опция, с нисък риск. Лечението свърши в един ден - отидох сутринта и излязох вечерта. Нямаше болка, но се нуждаеше от катетър за пет дни, което беше малко неудобно. "Отблизо съм наблюдаван от моя общопрактикуващ лекар и засега ракът не се е върнал".
Проучването е финансирано от Съвета за медицински изследвания

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up