Петък, Декември 06, 2019

cancer genes okМедицински изследователи откриха 11 гена, отговорни за разпространението на рака

Ново откритие от изследователите от Университета в Алберта е идентифицирало преди това неизвестни терапевтични цели, които биха могли да бъдат ключови за предотвратяването на разпространението на рака.
В това ново проучване, публикувано в Nature Communications, екипът установи, че чрез инхибиране на няколко новоназначени гени, те биха могли да блокират повече от 99,5% от метастазите на рака в живите клетки.
"Потенциалното значение е невероятно", заяви Джон Люис от Фондацията за рака на Алберта и член на Института за изследване на рака в Северна Алберта (CRINA). Метастазата убива 90% от всички пациенти с рак.С това изследване сме открили 11 нови начина за потенциално прекратяване на метастазите. " 

В проучването екипът използва уникална платформа, създадена от него - по-малко птичи ембриони - за визуализиране на растежа и разпространението на раковите клетки в реално време. Изследователите са използвали молекулярен инструмент, наречен "knockout" библиотека, за да вмъкват вектори на къси фибинкови РНК (shRNA) в ракови клетки, които се свързват с определени гени в клетките и ги спират да се активират. След това те вмъкват тези ракови клетки в ембрионите и се наблюдават, когато формират клъстери на рак, като идентифицират кои показаха свойствата на неметастатични.
"Когато открихме компактни колонии [на рак], това означаваше, че всички стъпки за метастази бяха блокирани", казва Константин Столетов, водещ автор на изследването и изследовател в лабораторията "Луис". - След това можем да ги измъкнем, да разберем кой е генът, а след това да потвърдим, че генът всъщност носи отговорност за метастазите.
Подходът позволи на екипа да открие и идентифицира 11 гени, които изглежда играят съществени роли в метастазите на раковите клетки. Според изследователите тези гени са широко застъпени в процеса на метастази и не са уникални за всеки един рак.
Сега те планират да тестват свързаните с метастазите гени и генни продукти като лекарствени цели с цел спиране на метастази.
"Ние знаем, че ракът, след като стане метастазирал, ще продължи в други части на тялото и болестта ще се развие и ще се влоши поради това", каза Луис. - Значи мисля, че ако можем да спрем метастазите при всяка стъпка на прогресия при болните от рак, ще имаме значителен ефект върху оцеляването.
Екипът сега се надява да напредне в човешките процеси през следващите няколко години. Лабораторията на Луис също така разширява усилията си за изследване на други видове гени, наречени микроРНК, които могат да представляват още по-силни терапевтични цели за предотвратяване на метастази.
Изследването е финансирано от Канадското общество по рака и Фондацията за рак на Алберта.
"Като най-големият национален благотворителен фонд за изследване на раковите заболявания, ние се ангажираме да финансираме най-добрите изследвания за рак в Канада", казва Джуди Брей, вицепрезидент. "Горди сме, че подкрепихме работата на Люис и неговия екип в разработването на този иновативен нов инструмент за изображения и прилагането му, за да разширим разбирането ни за метастазите на рака. Откритията като това ще предоставят нови възможности за това как да блокираме разпространението и подобряването на рака резултатите от тези, засегнати от тази болест. "
"Нашите донори се гордеят, че подкрепят д-р Луис и екипа му в продължение на години и това е точно видът на възвръщаемост на инвестициите, който искаме да видим", каза Джордж Андрюс, президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Алберта". "Това ново проучване има пряко въздействие върху подобряването на лечението на пациентите и отвъд тях и сме развълнувани да го преведат в реални резултати ".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up