Събота, Август 24, 2019

sЕдно от основните предизвикателства, идентифицирани от СЗО в усилията за изкореняване на вируса на хепатит С (HCV), е диагностицирането на хронични случаи, които като цяло са безсимптомни. Необходим е значителен напредък за новите диагностични техники, които могат да бъдат "децентрализирани", с други думи достъпни от населението и страните с ограничени ресурси. Учените от Института Пастьор и Inserm, в сътрудничество с компанията genedrive, са разработили и потвърдили бърз, надежден, точков анализ за HCV. Този нов скринингов тест означава, че пациентите могат да започнат лечение на заболяването веднага щом бъдат диагностицирани. Резултатите са публикувани в списание Gut на 4 април 2018 г.

 

Хепатит С е чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит С (HCV). Вирусът може да доведе до хронична инфекция, която може да доведе до тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб много години по-късно. Хроничната инфекция с вируса на хепатит С засяга приблизително 1% от световната популация (71 милиона души) и коства 400 000 живота всяка година, когато се развива в тежко заболяване.
Новите директно действащи антивирусни лекарства могат успешно да лекуват повече от 95% от пациентите с хронична HCV инфекция, ако те се приемат навреме. През 2016 г. СЗО публикува план за премахване на тази сериозна заплаха за общественото здраве до 2030 г. Но основното предизвикателство за постигането на тази амбициозна цел остава диагностицирането на асимптоматични пациенти, особено в страните с ниски или средни доходи, където достъпът до традиционните скрининговите анализи са ограничени.
Настоящият метод за HCV диагностика включва два етапа. Първата е за скрининг на специфични HCV антитела, но това не разкрива дали пациентите са били заразени в миналото (и са имали спонтанен HCV клирънс) или са все още хронично инфектирани. Така че вторият етап изисква PCR1 анализ за откриване на HCV РНК в кръвта, за да потвърди или изключи хронична инфекция.
Има бързи серологични тестове за HCV антитела, но PCR скринирането изисква специализирана инфраструктура и квалифициран персонал. В държави с ограничени ресурси този вид анализ е налице само в централизирани лаборатории, което означава, че по-малко от 1% от заразените лица в тези региони всъщност знаят, че са заразени. PCR скринингът може да включва и няколко посещения, а времето между всеки резултат увеличава риска от загуба на пациентите преди окончателната диагноза. За да се подобри грижата на пациентите от диагностика до лечение, спешно е необходим скринингов тест за HCV РНК, който може да бъде "децентрализиран" и използван в селски или нискодоходни райони.
Екипът от учени, ръководен от Дарраг Дъфи (Институт по патология / инсерм), разработи анализ в сътрудничество с фирмата genedrive, която открива HCV РНК надеждно като съществуващите тестове, но е по-бърза и може да се използва в точката на грижа , PCR може да се извърши с миниатюрното устройство, което позволява по-бързото протичане на 40 реакционни цикъла, отколкото при конвенционалната платформа. Анализът може да се извърши за около час. Този тип устройство в крайна сметка е по-малко скъпо от настоящите тестове, които изискват значителна лабораторна инфраструктура и поддръжка.
Учените започнаха с клинично потвърждаване на анализа на кохортите от Института Пастьор във Франция и Националната здравна служба в Нотингам, Великобритания, след това с данни от базирани в Йоханесбург Lancet Laboratories, използващи проби от Южна Африка, Кения, Гана, Нигерия и Уганда.
Изследването показа, че анализът има специфичност от 100% - с други думи, няма фалшиви положителни резултати - и чувствителност от 98,6%, като по този начин отговаря на изискванията на СЗО за този тип анализ.
Комплектът е получил CE сертификация за разпространение в Европа и ще бъде достъпен за продажба в Близкия изток, Африка, Югоизточна Азия и Индия, след като се получи местно регулаторно разрешение.
Това проучване бе финансирано от организациите, изброени по-горе, и по проект на ЕС.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up