Събота, Декември 07, 2019

Не е изненада, че учените се вълнуват, че са сканирали много добре запазения череп на 20-милионна възраст маймунски вид, Чилицебус карраскоензис. Човешките същества имат изключително разширени мозъци, но ние знаем много малко за това колко далеч назад във времето тази ключова черта започна да се развива", каза палеонтологът Ксиджун Ни от Китайската академия на науките. „Това е отчасти поради недостига на добре запазени изкопаеми черепи на по-древните ни роднини.“

tiny little monkey skull 1 1024

Преди около 36 милиона години предшествениците на маймуните катарайн се отделят от маймуните на Новия свят - платиррините.

C. carrascoensis - мъничко животно, което тежи по-малко от iPad - е платирринит и има безценни, но малко проучвания, разглеждащи древните им мозъци, най-вече защото има малко непокътнати фосили на черепа на платиррините, които да се изследват.

Конкретният череп е открит за първи път през 90-те години на миналия век, високо в планините на Андите в Чили. Тази вкаменелост не само е рядък екземпляр, но би могъл да бъде важен и за мястото му в еволюционното дърво. „Чилицебус е определен като един от най-ранните известни разнородни платиррини, известни по този начин, което прави този таксон особено важен за оценка на церебралните особености на предците за клана.“

Но черепът не е равен на мозъка, така че екипът трябваше да използва съвременни техники за компютърно сканиране на малкия череп, за да създаде 3D реконструкция на мозъка, която някога би съдържала.

Можете да видите реконструкцията по-долу:

 

"Това е доста забележително", каза палеонтологът Джон Флин от Американския музей по естествена история пред Gizmodo.

"Опитвахме се да се убедим, че е всичко друго, но не е примат, но показваше луковична област, където трябва да бъде мозъкът ... Почистването и последващият анализ на КТ сканираха всичко това и значението на находката."

След това екипът използва анализа, за да изследва специфични аспекти на този отдавна изчезнал мозък, като например размера на обонятелната крушка и формата на оптичния канал и зрителния нерв.

Сравнително малката обонятелна крушка означаваше, че тези древни маймуни вероятно имат по-слабо обоняние. Въпреки това, това не се балансира от по-добро зрение. Изследователите смятат, че това може да показва, че еволюцията на зрителната и обонятелната система не е била толкова тясно свързана, както си мислехме.

Отварянето на зрителния нерв също подсказва, че съществото е било дневно - то е спало през нощта и е било активно през деня.

"Сравненията на чилицебус и други базални антропоиди показват, че основните мозъчни подразделения на тези ранни антропоиди не показват постоянен мащабиран модел по отношение на общия размер на мозъка", пишат от екипа.

„Изглежда много груби мозъчни особености са се трансформирали по начин наподобяващ мозайка и вероятно са възникнали независимо от антропоидите на платирхин и катарайн“.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Източник: ScienceAlert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up