Петък, Декември 06, 2019

 Известно е, че поддържането на нивата на кръвната захар под контрол може да помогне на хората да избегнат или да овладеят диабета, но нови изследвания, ръководени от биолози от Тексаския университет в Далас, предполагат, че ограничаването на нивата на кръвната захар може също да държи настрана някои ракови заболявания.

 В проучване, публикувано онлайн на 13 август в научния журнал Cell Reports, изследователите ограничиха циркулиращата глюкоза при мишки с рак на белия дроб. Циркулационното ограничение на глюкозата се постига чрез хранене на мишките с кетогенна диета, която е с много ниско съдържание на захар, 

като им се дава и лекарство за диабет, което не позволява на глюкозата в кръвта да се абсорбира отново от бъбреците.preclinicalr

"Както кетогенната диета, така и фармакологичното ограничаване на кръвната глюкоза сами по себе си потискат по-нататъшния растеж на плоскоклетъчен карцином на тумори при мишки с рак на белия дроб", казва д-р Юнг-Уан "Джей" Ким, съответният автор на проучването и асистент професор по биологични науки в УТ Далас.
"Тези интервенции не свиха туморите, те ги предпазиха от прогресиране, което предполага, че този вид рак може да бъде уязвим от ограничаване на глюкозата."

Докато за много видове ракови клетки се подозира, че са силно зависими от глюкозата - или захарта - като снабдяване с енергия, Ким и неговите колеги показаха в предишни лабораторни проучвания, че един специфичен тип - плоскоклетъчен карцином - е забележително по-зависим от другите видове рак , като аденокарцином.

"Ключовото откритие на новото ни проучване при мишки е, че само кетогенната диета има някакъв инхибиращ ефект на туморен растеж при плоскоклетъчен рак", каза Ким. "Когато комбинирахме това с лекарството за диабет и химиотерапията, резултатът беше още по-ефективен."

Ким отбеляза, че ограничаването на глюкозата не оказва никакво влияние върху не-плоскоклетъчните видове рак.

"Нашите резултати предполагат, че този подход е специфичен за раковите клетки. Не можем да обобщим всички видове рак", каза той.

Изследователите също така проучили нивата на глюкоза в кръвни проби от 192 пациенти, които са имали или белодробен или езофагеален плоскоклетъчен рак, както и 120 пациенти с белодробен аденокарцином. Кръвните проби са взети на произволни части от деня и класифицирани според концентрациите на глюкоза по-високи или по-ниски от 120 mg / dL, което е клинична мярка за диабет. Нито един от пациентите не е диагностициран с диабет.

"Изненадващо открихме стабилна зависимост между по-високата концентрация на глюкоза в кръвта и по-лошата преживяемост сред пациентите с плоскоклетъчен карцином", каза Ким. "Не открихме такава корелация сред пациентите с аденокарцином на белия дроб. Това е важно наблюдение, което допълнително предполага потенциалната ефикасност на ограничаването на глюкозата при затихване на растежа на плоскоклетъчния рак."

Ким подчерта, че са необходими по-обстойни и подробни клинични проучвания, но резултатите показват потенциално нов подход за подобряване на лечението на рака.

„Манипулирането на нивата на глюкозата в гостоприемника би било нова стратегия, различна от тази при която се опитваме да убиваме директно раковите клетки“, каза Ким. „Вярвам, че това е част от промяна на парадигмата от насочването на самите ракови клетки. Имунотерапията е добър пример за това, при което имунната система на човека се активира, за да премине след раковите клетки.

„Може би можем малко да манипулираме собствената си биологична система или да активираме нещо, което вече имаме, за да се борим по-ефективно с рака.“

Основна цел по време на кетогенна диета е постигане на метаболитното състояние, наречено кетоза.
Какво представлява това и как се случва?
Състояние на кетоза и ролята му при кетогенна диетапри това състояние организмът разчита основно на мазнините като главен източник на енергия.
При кетозата в кетогенна диета тялото се пренастройва към кетони, а не към глюкоза. Как се влиза в кетоза при кетогенна диета
Това не е много трудна задача, но изисква повишено внимание и да наблюдавате как реагира тялото ви.

Вече споменахме, че при кетогенна диета сте в състояние на калориен дефицит, а ето и по-конкретните му измерения:

Калории основно от мазнини – 70-75% от общото количество
Белтъчини – 20-25%
БЕЗ нишестени въглехидрати или до 50 гр въглехидрати дневно

Много е важно да се внимава за приема на белтъчини, тъй като излишното количество се превръща в познайте какво? Глюкоза. Това автоматично нарушава кетозата поради затрудненото производство на кетони и така може да провалите своята кетогенна диета.При кетогенна диета сте в калориен дефицит и не е необходимо да броите калориите си постоянноКогато обмисляте каква диета да изпробвате винаги трябва да разглеждате нейните недостатъци. Това е важно, за да сте наясно какви последствия може да възникнат от избрания режим.

При въпросната кетогенна диета могат да се посочат няколко основни риска, които да съблюдавате:

Хората с нарушение в обмяната на мазнини трябва да забравят за кетогенна диета
Режимът не е подходящ за бременни и кърмачки, защото не се определя като балансирано хранене
Ако сте трениращи и изпълнявате високо интензивни интервални тренировки (HIIT), то с кетогенна диета може да си докарате сериозни проблеми, защото глюкозата ще ви е крайно недостатъчна
Освен тези основни рискове при кетоза, по време на кетогенна диета имайте едно наум за загуба на костна плътност, запек (поради липса на фибри), недостиг на някои витамини и проблеми с щитовидната жлеза.

Препоръчителни и забранени храни при кетогенна диета

При изготвянето на режим за кетогенна диета може да включите следните храни:

Агнешко, говеждо, свинско и пилешко месо
Яйца, риба и морски дарове
Пълномаслени сирена и извара
Бели риби и рибни филета
Студено пресовани растителни масла – зехтин, маслини
Масло гхий, кокосово масло
Авокадо, ядки
Тиквички, аспержи, краставици

И не по-малко важно е да забравите за следните храни по време на кетогенна диета:

Бобови култури
Зърнени храни
Картофи и други нишестени изделия
Преработени и рафинирани храни
Продукти с изкуствени подсладители
Прясно и кисело мляко

Източник: MedicalXpress ; lifestore.bg


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up