Петък, Август 23, 2019

Селективното за мозъка лечение с естроген подобрява симптомите на болестта на Паркинсон при мъжки мишки, сочат нови изследвания, публикувани в JNeurosci. Тези открития могат да помогнат за обясняване на половите разлики при болестта на Паркинсон и могат да доведат до терапия на базата на естроген.

Заболяването на Паркинсон се характеризира със смъртта на невроните, участващи в движение, което може да бъде частично причинено от генни мутации за протеина α-синуклеин. Мутиралата, по-къса форма на протеиновите клъстери в невроните води до тяхната смърт, докато по-дългата форма издържа на струпване.

Смята се, че естрогенът предпазва движението на невроните от болестта на Паркинсон, но как точно - не се знае. Тъй като пациентите, по-податливи на болестта на Паркинсон - мъжете и жените след менопауза, имат ниски нива на естроген, лечението с естроген може да бъде ефективен начин за забавяне и намаляване на симптомите.

Силке Нубер и колегите от Медицинското училище в Харвард са лекували миши модели на болестта на Паркинсон със селективен за мозъка естроген и сравняват двигателните показатели на мъжките и женските модели преди и след лечението.

Женските мишки проявяват по-малко тежки симптоми в по-късна възраст, но естрогенът все още подобрява симптомите им.
При мъжки мишки лечението с естроген намалява разпадането и натрупването на α-синуклеин и помага при тежки симптоми, което предполага, че естрогенът може да бъде жизнеспособна възможност за лечение на пациенти с Паркинсон с ниски нива на естроген.

Ето някои от най-богатите източници на естроген :

1. Ленено семе;

2. Сусам;

3. Соя;

4. Соево мляко;

5. Соев йогурт;

6. Тофу;

7. Шам-фъстък;

8. Орехи;

9. Фъстъци;

10. Сушени кайсии/фурми/сливи;

11. Соеви кълнове;

12. Боб;

13. Зелен фасул;

14. Праскови;

15. Ягоди;

16. Бял боб;

17. Черен боб;

18. Червено вино;

19. Чесън;

20. Пълнозърнест хляб.Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up