Сряда, Октомври 23, 2019

Изследователите са успели да примамят клетките на рака на гърдата, за да се превърнат в мастни клетки в ново проучване смиши модели. За да постигне този подвиг, екипът използва необичаен път, по който метастазират раковите клетки; техните резултати са само първа стъпка, но това е наистина обещаващ подход.

GettyImages 986852614 1 1024

Когато порежете пръста си или когато във фетусът се заформят  органи, клетките на епитела започват да изглеждат по-малко на себе си и повече на „течни“ - променят се в тип стволова клетка, наречена мезенхима и след това се реформират в клетките, от които се нуждае тялото.

Този процес се нарича епителен-мезенхимен преход (ЕМТ) и известно време знаем, че ракът може да използва както този, така и обратния път, наречен MET (мезенхимален-към-епителен преход), за да се разпространи в тялото и да метастазира.

Учените използвали миши модели, имплантирани с агресивна форма на човешки рак на гърдата и ги лекували както с диабетично лекарство, наречено розиглитазон, така и с онкологично лечение, наречено траметиниб.

Благодарение на тези лекарства, когато раковите клетки използват един от гореспоменатите преходни пътища, вместо да се разпространяват, те се променят от ракови в мастни клетки - процес, наречен адипогенеза.

„Моделите, използвани в това проучване, позволиха да се направи оценка на разпространението на адипогенезата на раковите клетки в непосредствената туморна среда“, пише екипът в своята статия, публикувана през януари 2019 г.

"Резултатите показват, че в подходяща за пациента комбинирана терапия  в съчетание с розиглитазон и траметиниб специфично е насочена към раковите клетки с повишена пластичност и индуцира адипогенезата им."
Въпреки че не всяка ракова клетка се е променила в мастна клетка, тези, които са били подложени на адипогенеза, не са се променили обратно.

"Клетките на рак на гърдата, които претърпяха ЕМТ, не само се диференцираха в мастните клетки, но и напълно спряха да се размножават", каза старши автор Герхард Кристофори, биохимик в Базелския университет в Швейцария.

„Доколкото можем да разберем от дългосрочни експерименти с културата им, раковите клетки, превърнати в мазнини, остават мастни клетки и не се превръщат обратно към раковите клетки на гърдата.“

И така, как работи това? Е, като лекарството  траметиниб  едновременно увеличава процеса на преход на клетките - като ракови клетки, превръщащи се в стволови клетки - и след това увеличават превръщането на тези стволови клетки в мастни клетки.

Розиглитазонът беше по-малко важен, но в комбинация с траметиниб също помогна на стволовите клетки да се преобразуват в мастни клетки.

"Адипогенната диференциационна терапия с комбинация от розиглитазон и траметиниб ефективно инхибира инвазията, разпространението и метастазите на ракови клетки в различни предклинични миши модели на рак на гърдата", пише екипът.

189942 cancer cells to fat cells
Изображението по-горе показва този процес, като раковите клетки са маркирани със зелен флуоресцентен протеин , а нормална червена мастна клетка вляво. Клетките, превърнати в рак, се показват като кафяви (отдясно), тъй като червеното на мастните клетки се комбинира със зеленото на протеиновия рак на клетката.

Вълнуващото е, че тези две лекарства вече са одобрени от FDA, така че би трябвало да бъде по-лесно този вид лечение да бъде подложен на клинични изпитвания с хора.

 Дори въпреки факта, че знаем, че много тествани с мишки лечения всъщност не успяват на етапа на клиничното изпитване. Фактът, че това работи върху човешките ракови клетки, дава малко допълнителна надежда.

Междувременно екипът проучва дали тази терапия би работила в комбинация с химиотерапия и дали ще се прилага за други видове рак.

"В бъдеще този иновативен терапевтичен подход би могъл да се използва в комбинация с конвенционалната химиотерапия за потискане както на първичния растеж на тумора, така и на образуването на смъртоносни метастази", обясни Кристофор пред Press Association.

"Клиничната оценка на репресивния ефект на лечението върху експериментални метастази на рак на гърдата и, следователно, на потенциала му за лечение на рак на гърдата в етап IV ще изисква адювантни комбинации с химиотерапия в модерни предклинични модели", пише екипът.

Изследването е публикувано в Cancer Cell.

Версия на тази статия е публикувана за първи път през януари 2019 г.

Източник : Science Alert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up