Петък, Август 23, 2019

Над 75 млн. души са се заразили с вируса на ХИВ от откриването му до днес. И въпреки десетилетията, изминали от тогава, и безбройните информационни кампании за превенция на ХИВ/СПИН всяка година над 1,7 млн. души се заразяват.

В днешни дни хората, изложени на висок риск от заразяване с ХИВ, могат да приложат предекспозиционна профилактика чрез медикаменти. Тези медикаменти предотвратяват заразяване с вируса, но не напълно. Също както въпреки противозачатъчните жените могат да забременеят.

Когато жената забрави да вземе хапчето си, ефикасността му драстично спада, и вероятността от зачеване се увеличава. Такъв е и случаят с предекспозиционната профилактиката срещу ХИВ.

Разработен е имплант, който снабдява организма с годишната доза медикаменти срещу ХИВ, без нужда от ежедневното приемане на хапчета.

Продуктът се тества от биофармацевтичната компания Мерк, има размерите на кибритена клечка и се предвижда да се поставя подкожно в горната част на ръката.

В края на изминалия месец компанията съобщи резултатите от първите тестове на Международната конференция за СПИН в Мексико сити. Резултатите засега са позитивни, имплантът се приема добре от тялото и ефективно доставя нужната доза предекспозиционна профилактика.

В първите тестове взимат участие само 12 човека за период от 12 седмици. Въпреки малкия мащаб на тестовете обаче от Мерк съобщават, че резултатите са окуражаващи.

Д-р Робърт М. Грант, изследовател към Калифорнийския университет в Сан Франциско, който през 2010 г. провежда проучване за предекспозиционната профилактика смята импланта за „идеален в много аспекти“. Той отбелязва, че продуктът може да бъде премахнат по всяко време, ако предизвиква странични ефекти или при зараза с ХИВ.

Всички хора, изложени на висок риск от заразяване с ХИВ, особено жените в Африка, отчаяно се нуждаят от лесноприложима защита.

Над 6000 млади жени на възраст под 24 години се заразяват с вируса всяка седмица. 80% от заразените младежи в Африка са момичета.

Африканските млади жени често стават жертва на изнасилване или продават телата си в замяна на храна, дрехи и пари.

Проучване, данните от което са съобщени на същата конференция в Мексико, потвърждава нуждата от нов метод за защита, различен от хапчета.

В него вземат участие 427 млади жени от ЮАР и Зимбабве. На участниците са дадени медикаменти за предекспозиционна защита и редовно им е напомняно да взимат хапчетата си.

Година по-късно кръвни тестове показват, че само една трета от момичетата продължават да приемат медикаментите. Само 9 процента от взелите участие успяват да си набавят нужното ниво на защита в рамките на една година.

„Ако, и наблягам на „ако“, се проведат по-обстойни проучвания и тестове и те докажат, че имплантът доставя достатъчно защита за година, това ще промени нещата“, коментира по темата директорът на Американския националния институт за алергии и инфекциозни заболявания пред „Ню Йорк Таймс“.

Източник: vesti

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up