Събота, Август 24, 2019

Учените са картографирали как огледалната терапия променя мозъка и сега могат да предскажат колко терапии са нужни за облекчаване на болката индивидуално за пациента.

hititwhereitФантомната болка на крайниците - усещането за интензивна болка в липсващия крайник - се случва при повече от 90% от ампутираните и може да започне само 24 часа след операцията. Лекарствата не помагат значително.

Огледалната терапия - симетрични упражнения в огледало, където пациентите „виждат“ движението на фантомния си крайник, сякаш наистина е там - отдавна се използва за лечението на болката.

 Сега нови проучвания, които картографират мозъчните промени преди и след терапията, помагат на учените да предскажат колко добре ще работи в индивидуалните случаи..

Частта на мозъка, която обработва усещанията - соматосензорната кора, картографира повърхностите на тялото. Например, при движването на пръстите ви активира „зоната на пръстите“ в мозъка. Загубата на крайника може да изменя тези карти.

"Огледалната терапия работи по начин, който заблуждава мозъка чрез визуален принос", казва д-р Ани Чан от университета в Брюнел. Нейното проучване е едно от първите, които проследяват как с течение на времето огледалната терапия променя активирането на мозъка след загубата на соматосензорна обратна връзка от липсващ крак вследствие на ампутация.

Работейки в Националния институт по психично здраве, екипът измерва мозъчната активност преди, по време и след четири седмици дневна огледална терапия. Те сравняват резултатите от ампутираните с тези от хора без ампутации.

"Преди терапията открихме силна неочаквана активация или реакция в сензомоторния участък на краката на ампутираните към визуално представени образи на стъпалото. Това неочаквано активиране липсваше при хора без ампутации", казва д-р Чан.

"Тази реакция на визуално представените крайници вече не присъства в края на огледалната терапия, когатобеше намалена и  фантомната болка на крайниците."

Фантомната болка на ампутираните лица е намалена с 46% от първото сканиране до третата сесия на терапията.

"Нашите констатации подчертават визуалните реакции на организма при хора с ампутации, които биха могли да бъдат полезни за прогнозиране на ефективността на програмата за управление на болката при други невропатични болки

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up