Вторник, Октомври 22, 2019

Екип от изследователи от Центъра за вирусни изследвания и експериментална медицина към Центъра за академична медицина към Центъра за академична медицина (ViREMiCS) на SingHealth установи, че имунните клетки, подложени на стрес и изменен метаболизъм, са причините, поради които някои хора се разболяват от вирусни инфекции, докато други не се заразяват, въпреки че става дума за един и същ вирус.

4 viralinfecti Резултатите имат важни последици за превенцията и лечението на инфекциозни заболявания, причинени от флавивирусни инфекции като треска на денга, вроден синдром на Зика и жълта треска. Флавивирусни инфекции, семейство на вирусни инфекции, предавани от комари и кърлежи, са основни здравословни проблеми, тъй като се разпространяват бързо и нямат лицензирани лечения.

Повечето вирусни инфекции водят до различни резултати, дори когато индивидите са заразени със същото количество вирус в кръвта си.
Например, до две трети от всички вирусни инфекции на денга нямат никакви симптоми, докато останалата една трета развиват треска от денга a при някои прогресира до тежка денга.
Разбирането защо това се случва може да доведе до нови начини за предотвратяване на болести и намаляване на тежестта на някои вирусни заболявания.

"Изследвахме защо някои хора не се разболяват, въпреки че са заразени със същия вирус, докато други развиват симптоми и инфекции. Разбирането на молекулярните събития, които водят до развитие на симптоми, може да доведе до нови методи за превенция и лечение на инфекциозни болести по целия свят" каза професор Оой  Енг  Eoнг, заместник-директор на новата програма за инфекциозни болести (EID), медицинското училище Duke-NUS и професор, SingHealth Duke-NUS Global Health Institute.
Проф. Оой също е съдиректор на ViREMiCS, професор в Училището по обществено здраве на Saw Swee Hock и в Катедрата по микробиология и имунология, Националния университет в Сингапур и съответния автор на това проучване.

Екипът проведе две клинични проучвания, включващи повече от 100 здрави възрастни, използвайки ваксина срещу жълта треска, една от най-ефективните ваксини в света с отличен профил на безопасност. 
Учените анализирали кръвните профили на доброволците непосредствено преди и след ваксинацията и установили, че индивиди, чиито кръвни клетки са имали повишени нива на стрес от производството на протеини и изменен метаболизъм преди ваксинацията, развиват грипоподобни симптоми след ваксинацията. Повишеният стрес и промененият метаболизъм водят до активиране на имунния отговор по-рано от очакваното, което е свързано с развитието на симптоми.

"Нашите открития показват, че повишените нива на стрес и променен метаболизъм на имунните клетки на индивида са фактори, които правят човек склонен към развитие на симптоми по време на инфекция. Съответно, това ни казва, че имунните клетки и метаболитните пътища могат да бъдат полезни цели за разработване на лечения за жълта треска или други флавивирусни инфекции ”, заяви доц. д-р Джени Лоу, старши консултант в отдел„ Инфекциозни болести ”, Сингапурска обща болница и съдиректор на ViREMiCS. Д-р Лоу също е доцент по програмата на ДИК-НУС и съавторстващ автор на това проучване.

Тези находки също така предполагат, че предотвратяването на състояния, за които е известно, че поставят клетките под повишен стрес и изменен метаболизъм, като например затлъстяване, могат да предотвратят заболяването от вирусни инфекции.

Екипът ще започне друго клинично изпитване през 2020 г., за да провери дали подтискането на ранния имунен отговор може да намали вероятността от заболяване от вирусна инфекция.


Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up