Събота, Декември 14, 2019

Проучване, публикувано от The BMJ, съобщава за евентуална връзка между по-високата консумация на сладки напитки и повишения риск от рак. Въпреки че е необходимо предпазливо тълкуване, констатациите добавят все повече доказателства, че ограничаването на консумацията на сладки напитки, може да допринесе за намаляване на случаите на рак.

Потреблението на сладки напитки се е увеличило в световен мащаб през последните няколко десетилетия и е убедително свързано с риска от затлъстяване, което от своя страна е признато като силен рисков фактор за много видове рак.
Но изследванията върху захарните напитки и риска от рак все още са ограничени.

Ето защо екип от изследователи от Франция, се опита да измери връзката между консумацията на сладки напитки (подсладени със захар напитки и 100% плодови сокове), изкуствено подсладени (диетични) напитки и риска от рак- на гърдата, простатата и рак на дебелото черво.

Техните констатации се основават на 101,257 здрави възрастни французи (21% мъже; 79% жени) със средна възраст 42 години при включване от кохортното проучване NutriNet-Santé. Участниците завършиха поне два 24-часови онлайн валидирани диетични въпросника, предназначени за измерване на обичайния прием на 3,300 различни храни и напитки и бяха проследени за максимум 9 години (2009-2018).

Изчислява се дневната консумация на сладки напитки (подсладени със захар напитки и 100% плодови сокове) и изкуствено подсладени (диетични) напитки, а първите случаи на рак, докладвани от участниците, се потвърждават от медицински досиета и се свързват с национални бази данни за здравно осигуряване.

sweetdrinksНяколко добре познати рискови фактора за рак, като възраст, пол, ниво на образованието ( проучване ), фамилна анамнеза за рак, статут на пушене и нива на физическа активност, бяха взети под внимание.

Средната дневна консумация на сладки напитки е била по-голяма при мъжете, отколкото при жените (съответно 90,3 мл / 74,6 мл).
По време на проследяването бяха диагностицирани и валидирани 2193 първи случая на рак (693 рака на гърдата, 291 рака на простатата и 166 рака на дебелото черво).
Средната възраст при диагноза рак е 59 години.

Резултатите показват, че увеличаването на консумацията на захарни напитки с 100 мл на ден е свързано с 18% повишен риск от рак и с 22% повишен риск от рак на гърдата.

Когато групата от сладки напитки се разделя на плодови сокове и други сладки напитки, консумацията на двата вида напитки се свързва с по-висок риск от рак. Не е установена връзка за рак на простатата и колоректалния рак, но броят на случаите е по-ограничен за тези видове рак.

За разлика от това, консумацията на изкуствено подсладени (диетични) напитки не е свързана с риск от рак, но авторите предупреждават, че е необходима предпазливост при тълкуването на това откритие поради относително ниското ниво на потребление в тази извадка.

Възможните обяснения за тези резултати включват ефекта на захарта, съдържаща се в захарните напитки върху висцералната мазнина (съхранявана около жизнено важни органи като черния дроб и панкреаса), нивата на кръвната захар и маркерите на възпалението, всички от които са свързани с повишен риск от рак.

Други химически съединения, като например добавки в някои напитки, също могат да играят роля, добавят учените.

Това е проучване с цел наблюдение, така че не може да се установи причина, а авторите казват, че не могат да изключат някои погрешни класификации на напитките или да гарантират откриването на всеки нов случай на рак.

Независимо от това, изследваната извадка е голяма и те бяха в състояние да се приспособят към широк кръг от потенциално влиятелни фактори. Нещо повече, резултатите са до голяма степен непроменени след по-нататъшно тестване, което предполага, че констатациите издържат на проверка.

Тези резултати се нуждаят от повторение в други широкомащабни проучвания, казват авторите.

"Тези данни подкрепят препоръките на нутрицистите за ограничаване на консумацията на захарни напитки, включително 100% плодов сок, както и политически действия,  и маркетингови ограничения, насочени към захарните напитки, които потенциално могат да допринесат за намаляване на заболеваемостта от рак," заключават учените.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up