Вторник, Септември 17, 2019

Проучване, публикувано от The BMJ, съобщава за евентуална връзка между по-високата консумация на сладки напитки и повишения риск от рак. Въпреки че е необходимо предпазливо тълкуване, констатациите добавят все повече доказателства, че ограничаването на консумацията на сладки напитки, може да допринесе за намаляване на случаите на рак.

Потреблението на сладки напитки се е увеличило в световен мащаб през последните няколко десетилетия и е убедително свързано с риска от затлъстяване, което от своя страна е признато като силен рисков фактор за много видове рак.
Но изследванията върху захарните напитки и риска от рак все още са ограничени.

Ето защо екип от изследователи от Франция, се опита да измери връзката между консумацията на сладки напитки (подсладени със захар напитки и 100% плодови сокове), изкуствено подсладени (диетични) напитки и риска от рак- на гърдата, простатата и рак на дебелото черво.

Техните констатации се основават на 101,257 здрави възрастни французи (21% мъже; 79% жени) със средна възраст 42 години при включване от кохортното проучване NutriNet-Santé. Участниците завършиха поне два 24-часови онлайн валидирани диетични въпросника, предназначени за измерване на обичайния прием на 3,300 различни храни и напитки и бяха проследени за максимум 9 години (2009-2018).

Изчислява се дневната консумация на сладки напитки (подсладени със захар напитки и 100% плодови сокове) и изкуствено подсладени (диетични) напитки, а първите случаи на рак, докладвани от участниците, се потвърждават от медицински досиета и се свързват с национални бази данни за здравно осигуряване.

sweetdrinksНяколко добре познати рискови фактора за рак, като възраст, пол, ниво на образованието ( проучване ), фамилна анамнеза за рак, статут на пушене и нива на физическа активност, бяха взети под внимание.

Средната дневна консумация на сладки напитки е била по-голяма при мъжете, отколкото при жените (съответно 90,3 мл / 74,6 мл).
По време на проследяването бяха диагностицирани и валидирани 2193 първи случая на рак (693 рака на гърдата, 291 рака на простатата и 166 рака на дебелото черво).
Средната възраст при диагноза рак е 59 години.

Резултатите показват, че увеличаването на консумацията на захарни напитки с 100 мл на ден е свързано с 18% повишен риск от рак и с 22% повишен риск от рак на гърдата.

Когато групата от сладки напитки се разделя на плодови сокове и други сладки напитки, консумацията на двата вида напитки се свързва с по-висок риск от рак. Не е установена връзка за рак на простатата и колоректалния рак, но броят на случаите е по-ограничен за тези видове рак.

За разлика от това, консумацията на изкуствено подсладени (диетични) напитки не е свързана с риск от рак, но авторите предупреждават, че е необходима предпазливост при тълкуването на това откритие поради относително ниското ниво на потребление в тази извадка.

Възможните обяснения за тези резултати включват ефекта на захарта, съдържаща се в захарните напитки върху висцералната мазнина (съхранявана около жизнено важни органи като черния дроб и панкреаса), нивата на кръвната захар и маркерите на възпалението, всички от които са свързани с повишен риск от рак.

Други химически съединения, като например добавки в някои напитки, също могат да играят роля, добавят учените.

Това е проучване с цел наблюдение, така че не може да се установи причина, а авторите казват, че не могат да изключат някои погрешни класификации на напитките или да гарантират откриването на всеки нов случай на рак.

Независимо от това, изследваната извадка е голяма и те бяха в състояние да се приспособят към широк кръг от потенциално влиятелни фактори. Нещо повече, резултатите са до голяма степен непроменени след по-нататъшно тестване, което предполага, че констатациите издържат на проверка.

Тези резултати се нуждаят от повторение в други широкомащабни проучвания, казват авторите.

"Тези данни подкрепят препоръките на нутрицистите за ограничаване на консумацията на захарни напитки, включително 100% плодов сок, както и политически действия,  и маркетингови ограничения, насочени към захарните напитки, които потенциално могат да допринесат за намаляване на заболеваемостта от рак," заключават учените.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up