Сряда, Август 21, 2019

Проучване проведено от експерти от Университета в Нотингам установи, че има почти 50% повишен риск от деменция сред пациентите на възраст от 55 и повече години, които са използвали силно антихолинергично лекарство дневно в продължение на три години или повече.

Антихолинергичните лекарства спомагат за свиване и отпускане на мускулите. Те действат като блокират ацетилхолин- химикал, който предава съобщения в нервната система. Лекарите предписват лекарствата за лечение на различни състояния, включително хронична обструктивна белодробна болест, състояния на пикочния мехур, алергии, стомашно-чревни нарушения и симптоми на болестта на Паркинсон.

dementia 2


Тези лекарства могат да имат краткосрочни странични ефекти, включително объркване и загуба на паметта, но дали продължителната употреба увеличава риска от деменция?

Изследването, публикувано в научния журнал JAMA за вътрешна медицина и ръководено от проф. Карол Купланд от Университетската дивизия за първична медицинска помощ,
разгледа медицинските досиета на 58 769 пациенти с диагноза деменция и 225,574 пациенти без диагноза деменция,
всички на възраст 55 +.
Базата данни е предоставена от QResearch, като представялва информация събирана от 1 януари 2004 г. до 31 януари 2016 г. в Обединеното кралство.

Резултатите от проучването след отчитане на други рискови фактори за деменция, показват повишен риск от деменция при антихолинергичните лекарства като цяло и по-специално за антихолинергичните антидепресанти, антипсихотичните лекарства, антипаркинсоновите лекарства, лекарствата за пикочния мехур и епилепсията.

Не са установени повишени рискове за другите изследвани видове антихолинергични лекарства, като антихистамини и стомашно-чревни лекарства.

Професор Том Дънинг, ръководител на Центъра за деменция в Университета в Нотингам и член на екипа за проучване, каза:
"Това проучване предоставя допълнителни доказателства, които  алармират, че лекарите трябва да бъдат внимателни, когато предписват някои лекарства с антихолинергични свойства. Важно е обаче, пациентите, приемащи лекарства от този вид, да не ги ги спират внезапно, тъй като това може да бъде много по-вредно. Ако пациентите имат притеснения, трябва да ги обсъдят със своя лекар, за да разгледат предимствата и недостатъците на лечението, което получават."

 58 769 пациенти с деменция са на средна възраст от 82 години, а 63% от тях са жени.
В проучването всеки случай на деменция е съпоставен с пет контролни пациенти от същата възраст, пол и обща практика.

Експозицията на антихолинергични лекарства е оценена с чрез информация за предписани лекарства за пълен период от 10 години - 1 до 11 години преди диагностициране на деменция или еквивалентните дати в контролните пациенти и се сравнява между двете групи пациенти.
По-нататъшен анализ разглежда рецептите за антихолинергични лекарства до 20 години преди диагностициране на деменция.

Това е наблюдавано изследване, така че не могат да бъдат направени твърди заключения за това дали тези антихолинергични лекарства причиняват деменция и е възможно лекарствата да се предписват за много ранни симптоми на деменция.

Професор Купланд каза: "Нашето проучване добавя още доказателства за потенциалните рискове, свързани със силни антихолинергични лекарства, особено антидепресанти, антимускаринови лекарства на пикочния мехур, антипаркинсонови лекарства и епилепсийни лекарства. Рисковете от този вид лекарства трябва внимателно да бъдат разгледани от здравните специалисти, както и ползите, когато се предписват лекарствата и трябва да се обмислят алтернативни лечения, където е възможно, като други видове антидепресанти или алтернативни видове лечение на състоянието на пикочния мехур. Резултатите от проучването подчертават важността от провеждането на редовни контролни прегледи на лекарствата.

"Открихме по-голям риск за хората с диагноза деменция преди 80-годишна възраст, което показва, че антихолинергичните лекарства трябва да се предписват с повишено внимание при хора на средна възраст, както и при възрастни хора."

В периода от 1 до 11 години преди датата на диагностициране на деменция или еквивалент в контролите, в почти 57% от случаите и 51% от контролите са предписани поне едно силно антихолинергично лекарство, средно шест рецепти в случаите с деменция и 4 при контролите.
Най-често предписваните видове лекарства са антидепресанти, анти-вертиго и антимускаринови лекарства, които се използват за лечение на свръхактивен пикочен мехур.

Повишеният риск, свързан с тези лекарства, показва, че ако асоциацията е наистина причинна, около 10% от диагнозите на деменция могат да се дължат на експозиция на антихолинергични лекарства, което би означавало около 20 000 от 209 600 нови случая на деменция годишно във Великобритания.
Това е значително съотношение и е сравнимо с други модифицируеми рискови фактори за деменция, включително 5% за средна възраст, 3% за диабет, 14% за пушачи и 6,5% за физическа неактивност.


Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up