Петък, Декември 13, 2019

Проучване проведено от експерти от Университета в Нотингам установи, че има почти 50% повишен риск от деменция сред пациентите на възраст от 55 и повече години, които са използвали силно антихолинергично лекарство дневно в продължение на три години или повече.

Антихолинергичните лекарства спомагат за свиване и отпускане на мускулите. Те действат като блокират ацетилхолин- химикал, който предава съобщения в нервната система. Лекарите предписват лекарствата за лечение на различни състояния, включително хронична обструктивна белодробна болест, състояния на пикочния мехур, алергии, стомашно-чревни нарушения и симптоми на болестта на Паркинсон.

dementia 2


Тези лекарства могат да имат краткосрочни странични ефекти, включително объркване и загуба на паметта, но дали продължителната употреба увеличава риска от деменция?

Изследването, публикувано в научния журнал JAMA за вътрешна медицина и ръководено от проф. Карол Купланд от Университетската дивизия за първична медицинска помощ,
разгледа медицинските досиета на 58 769 пациенти с диагноза деменция и 225,574 пациенти без диагноза деменция,
всички на възраст 55 +.
Базата данни е предоставена от QResearch, като представялва информация събирана от 1 януари 2004 г. до 31 януари 2016 г. в Обединеното кралство.

Резултатите от проучването след отчитане на други рискови фактори за деменция, показват повишен риск от деменция при антихолинергичните лекарства като цяло и по-специално за антихолинергичните антидепресанти, антипсихотичните лекарства, антипаркинсоновите лекарства, лекарствата за пикочния мехур и епилепсията.

Не са установени повишени рискове за другите изследвани видове антихолинергични лекарства, като антихистамини и стомашно-чревни лекарства.

Професор Том Дънинг, ръководител на Центъра за деменция в Университета в Нотингам и член на екипа за проучване, каза:
"Това проучване предоставя допълнителни доказателства, които  алармират, че лекарите трябва да бъдат внимателни, когато предписват някои лекарства с антихолинергични свойства. Важно е обаче, пациентите, приемащи лекарства от този вид, да не ги ги спират внезапно, тъй като това може да бъде много по-вредно. Ако пациентите имат притеснения, трябва да ги обсъдят със своя лекар, за да разгледат предимствата и недостатъците на лечението, което получават."

 58 769 пациенти с деменция са на средна възраст от 82 години, а 63% от тях са жени.
В проучването всеки случай на деменция е съпоставен с пет контролни пациенти от същата възраст, пол и обща практика.

Експозицията на антихолинергични лекарства е оценена с чрез информация за предписани лекарства за пълен период от 10 години - 1 до 11 години преди диагностициране на деменция или еквивалентните дати в контролните пациенти и се сравнява между двете групи пациенти.
По-нататъшен анализ разглежда рецептите за антихолинергични лекарства до 20 години преди диагностициране на деменция.

Това е наблюдавано изследване, така че не могат да бъдат направени твърди заключения за това дали тези антихолинергични лекарства причиняват деменция и е възможно лекарствата да се предписват за много ранни симптоми на деменция.

Професор Купланд каза: "Нашето проучване добавя още доказателства за потенциалните рискове, свързани със силни антихолинергични лекарства, особено антидепресанти, антимускаринови лекарства на пикочния мехур, антипаркинсонови лекарства и епилепсийни лекарства. Рисковете от този вид лекарства трябва внимателно да бъдат разгледани от здравните специалисти, както и ползите, когато се предписват лекарствата и трябва да се обмислят алтернативни лечения, където е възможно, като други видове антидепресанти или алтернативни видове лечение на състоянието на пикочния мехур. Резултатите от проучването подчертават важността от провеждането на редовни контролни прегледи на лекарствата.

"Открихме по-голям риск за хората с диагноза деменция преди 80-годишна възраст, което показва, че антихолинергичните лекарства трябва да се предписват с повишено внимание при хора на средна възраст, както и при възрастни хора."

В периода от 1 до 11 години преди датата на диагностициране на деменция или еквивалент в контролите, в почти 57% от случаите и 51% от контролите са предписани поне едно силно антихолинергично лекарство, средно шест рецепти в случаите с деменция и 4 при контролите.
Най-често предписваните видове лекарства са антидепресанти, анти-вертиго и антимускаринови лекарства, които се използват за лечение на свръхактивен пикочен мехур.

Повишеният риск, свързан с тези лекарства, показва, че ако асоциацията е наистина причинна, около 10% от диагнозите на деменция могат да се дължат на експозиция на антихолинергични лекарства, което би означавало около 20 000 от 209 600 нови случая на деменция годишно във Великобритания.
Това е значително съотношение и е сравнимо с други модифицируеми рискови фактори за деменция, включително 5% за средна възраст, 3% за диабет, 14% за пушачи и 6,5% за физическа неактивност.


Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up