Събота, Декември 07, 2019

Имунната контролно-пропускателна терапия е революция в терапията на рака. Тя доведе до дългосрочна ремисия за пациенти с напреднал статии на рак. Въпреки това, повечето пациенти с рак или не реагират или имат само краткотрайни реакции към терапията, която е насочена към инхибиторни рецептори на Т-клетките.
Проучване, публикувано на 17 юни внаучни журнал Nature, дава информация за това, защо блокирането на инхибиторните рецептори при Т-клетките, инфилтриращи тумори,  не винаги работи. Мери Филип, доктор по медицина, асистент по медицина в Отдела по хематология и онкология и старши автор на доклада, заедно с докторската дисертация на Андреа Шитиетер от института Sloan Kettering, установяват, че селекцията от тимоцити - асоцииран протеин с висока подвижност на групата TOX, се експресира при високи нива в дисфункционални Т-клетки, инфилтриращи тумори при мишки и хора.

T cellИзследователите открили, че TOX (генът TOX кодира протеин, който принадлежи към голяма суперфамилия на свързаните с хроматин протеини, които споделят приблизително 75 аминокиселинни ДНК свързващи мотива) контролира високата експресия на инхибиторни рецептори, като PD1, върху дисфункционални Т-клетки, инфилтриращи тумори.

Тези инхибиторни рецептори действат като спирачки на Т клетките.

Екипът е оттранява TOX от Т-клетките инфилтриращи тумори, за да види дали това ще възстанови тяхната функция. За тяхна изненада, макар че Т-клетките, инфилтриращи тумора, вече не експресират PD1 и други инхибиторни рецептори, Т-клетките все още са дисфункционални и неспособни да елиминират рак. Още по-изненадващо е, че Т-клетките без TOX не могат да оцелеят дълго време.
Проучването показва, че контролът на режимът за умъртвяване в Т-клетките не е свързан с регулирането на инхибиторните рецептори.

"Премахването на спирачките не е достатъчно, за да се възстанови капацитетът за убиване на антитуморни клетки. Всъщност Т клетките се нуждаят от спирачки, за да избегнат прекомерната им активация и апоптоза", каза Филип.

Проучването следва предишно изследване, публикувано в Nature на 25 май 2018 г. от Филип и колеги за Т-клетъчна дисфункция при рак на черния дроб с помощта на миши модели. Филип беше водещият автор на това проучване.

Основната цел на изследователската група на Филип е да дешифрира механизмите, регулиращи Т клетъчната дисфункция в рака и да разработи нови стратегии за преодоляване на тези механизми за подобряване на имунотерапията на рака.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up