Петък, Декември 13, 2019

Невролози от Университета в Глазгоу са успели да изградят 3-D модели на лице, използвайки уникалната информация, съхранявана в мозъка на индивида, когато си спомнят лицето на познат човек.

Изследването, което е публикувано днес в Nature Human Behavior, ще бъде крайъгълният камък за по-добро разбиране на мозъчните механизми на идентификация и може да има приложения за изкуствен интелект  и свидетелски показания.

Екип от учени от Глазгоу изучаваха как техните колеги (общо 14) разпознаха лицата на четирима други колеги, като определиха коя специфична лицева информация използват, за да ги идентифицират от паметта.

За да изпробват теориите си, изследователите са контролирали проучването с доброволци, които сравняват лица, които във всички точки са еднакви - същата възраст, пол или етническа принадлежност - с изключение на информацията, която определя същността на тяхната идентичност. По този начин учените проектират методология, която е в състояние да „пробие кода“ за това, което определя визуалната идентичност, генерирайки я с компютърна програма.

След това измислят метод, който след много опити им позволява да реконструират вида информация специфична за идентичността на индивида в паметта на някой друг.

Филип Шинс, професор по визуално познание в Института по неврология и психология, каза: „Трудно е да се разбере каква информация хората съхраняват в паметта си, когато разпознават познати лица. Но ние успяхме да създадем инструмент, който ни предостави метод, за по-добро разбиране именно на тази визуална информация."

inaworldfirsinaworldfirs"Чрез обратен инженеринг на информацията, която характеризира нечия идентичност и математическа рапрезентация, успяхме да я представим графично."

Изследователите са проектирали генеративен модел на 3-D идентичност на лицето, използвайки база данни от 355 3-D лица, които описват всяко лице по форма и текстура. След това са приложили линейни модели към лицата, за да могат да извлекат формата и текстурата за факторите на не-идентичност по пол, възраст и етническа принадлежност, като по този начин изолират уникалната информация за идентичността на лицето.

В експеримента, изследователите поискали от наблюдателите да оценят приликата между запомненото познато лице и случайно генерираните лица, които споделят фактори на пол, възраст и етническа принадлежност, но със случайна информация за идентичност. За да моделират умствените представи на тези познати лица, изследователите оцениха компонентите на идентичността на формата и текстурата от паметта на всеки наблюдател.

Освен идентификацията, учените успяват да използват математическия модел, за да генерират нови лица, като приемат уникалната за идентифицираните лица информация за идентичността и я комбинират с промяна на възрастта, пола, етническата принадлежност или комбинация от тези фактори.

Източник: MedicalXpress


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up