Четвъртък, Август 22, 2019

Амилоидният прекурсорен протеин (АРР)винаги е бил смятан като основна причина за болестта на Алцхаймер.
Един от неговите фрагменти, пептидът амилоид-бета, може да се откъсне и да се натрупа в мозъка, което води до образуването на пухкави бели глобуси, известни като сенилни плаки, които са отличителен белег на болестта Алцхаймер.

В изследване, публикувано наскоро в научния журнал Cell Reports, изследователите от университета в Чикаго разкриват разширената роля в мозъчната сигнализация на АРР, която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер при мишки.

modifiedprot

В продължение на години изследователите са обръщали особено внимание на APP за сегмента на , кодиран в аминокиселинната последователност. В новото изследване, обаче, Анжели Парент, доцент по невробиология и нейният екип, показаха, че и другите раздели на APP участък също играят решаваща роля в консолидирането на пространствено-временното разбиране  и паметта в мозъка до така степен, че може да предотврати появата на болестта на Алцхаймер при подходящи обстоятелства.

Този отдавна пренебрегнат сегмент, когато е свързан с клетъчната мембрана, може да участва в сигнален механизъм, който предизвиква образуването на нови спомени.  Екипът създава лепкав протеин за липидни котви от естествени APP. Този модифициран АРР сегмент, наречен mAICD, има проста структура, но и огромни функционални последици. Шест месеца след като новородените мишки са инжектирани с вирус, който насърчава висока експресия на mAICD в мозъка, резултатите са изненадващи.

Мишките са генетично проектирани да бъдат засегнати от агресивна болест на Алцхаймер в ранна възраст. Обикновено биха страдали от напреднали симптоми на заболяването на възраст от шест месеца (еквивалентни на млад възрастен човек), ако не и от допълнителните mAICD, предоставени от изследователите.

След инжектирането, Парент и екипът й тестваха способността на мишките да образуват пространствено-временни спомени. Мишките са любопитни, но променливи същества: познаването обикновено се среща с безразличие. Оборудвани с помощта на mAICD, тези мишки успешно си спомниха или пренебрегнаха предмети и места, които преди това самите те а са изследвали. От друга страна, контролните мишки с болестта на Алцхаймер, които изразиха по-малко интерактивна версия на mAICD, изобщо не са разпознали предполагаеми обекти и местоположения. Вече били обхванати от челюстите на болестта.

"Когато погледнахме мишките с mAICD, те станаха почти нормални", каза Парент. Сякаш тези мишки никога не са показвали признаци на болестта на Алцхаймер.
Този скромен протеин  е бил в състояние да запази болестта на Алцхаймер в тези мишки, докато експресията му започва по време на етапа на развитие на мозъка. Понастоящем изследователите проучват ефектите от същата интервенция на mAICD в мозъците на възрастни мишки, които вече са засегнати от болестта на Алцхаймер.

"Ако сте родени с гените на болестта на Алцхаймер, не е задължително да имате проблеми с паметта, когато сте млад. Всичко това се случва много по-късно", каза д-р Парент. 

Всъщност многообразието от функции на APP надхвърли очакванията от по-ранните проучвания. Чрез участие в сложни нервни машини, APP може да стимулира растежа на нови неврони и да засили синаптичната активност, като задейства серия от събития, свързани с консолидацията на паметта. В същото време, АРР може също да произвежда Ар, за да намали тези спомени.

Със своите многобройни и понякога противоречиви функции, този "универсален протеин", както го нарича Ройтер, играе много роли: злодей, изкупеният герой, тъмният кон, или всичко, което търгува. Въпреки това, Парент очаква да се превърне в молекула на паметта заради способността си да формира и изтрива спомените.


Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up