Петък, Декември 06, 2019

"Класическата химиотерапия беше ужасна ... но с това лечение чувствам надежда", казва френският пенсионер Жак Брау, който се лекува за рак на стомаха с нова форма на терапия чрез аерозол. На 76-годишна възраст Брауд е на път да се изправи пред втората си химиотерапия, след като ракът в стомаха му се е разпространил в други два органа.

Но този път е различно. Той се лекува в болницата „Жорж-Франсоа Леклерк“ в източния град Дижон, една от седемте болници във Франция, които проверяват интраперитонеална аерозолна химиотерапия под налягане  -  или PIPAC, разработена в Германия през 2013 г. Въпреки че все още се тества, химиотерапията с аерозол показва обещаващи резултати срещу някои видове рак, с лечение с по-малко странични ефекти, което дава надежда на някои от най-слабите пациенти.

За разлика от традиционната химиотерапия, лекарствата не се инжектират в кръвния поток.

aerosol

Вместо това, пациентът е поставен под обща анестезия и лечението е въведено чрез лапароскопия, чрез което се прави малък разрез в коремната стена и химиотерапията се въвежда в перитонеалната кухина чрез аерозолен спрей.

Това е минимално инвазивна процедура, без вредните странични ефекти, които обикновено "асоциирани с циркулацията на лечението в кръвта", казва Дейвид Орри, който оглавява отделението по онкологична хирургия на болницата.

"Така че избягвате загубата на апетит, увреждането на периферните нерви или на червените и белите кръвни клетки", които странични ефекти често изискват спиране на лечението.

Но с терапията на PIPAC няма такива странични ефекти.

Засега Брау се лекува на всеки две до три седмици, редувайки традиционната химиотерапия и PIPAC терапията, чието използване все още се изучава.

На операционната маса, хирурзите се надвесват над Брау, за да направят два малки пет сантиметрови разреза в корема му, преди да вкарат троакарите през двата слоя на перитонеума, мембраната, която се обвива около вътрешните органи.

След това инжектират въздух, за да създадат изкуствено кухина, което е предпоставка за провеждане на PIPAC терапия - и затова тя се използва за сега само за гинекологични или тумори на храносмилателната система.

"Виждате, г-н Брауд има няколко метастази по перитонеалната стена", обяснява Ори, сочейки към екран, показващ изображения от лапароскопията.

"Тази мембрана има само няколко съда. Така че е много трудно да се лекува с химиотерапия, която преминава през кръвта. Това е още едно предимство на PIPAC."

След като двете троакари са на мястото си, химиотерапията се освобождава в надутата кухина и се оставя там, през което време хирурзите, анестезиолозите и медицинските сестри напускат операционната зала, за да избегнат вдишване или излагане на течове.

След 30 минути продуктът се екстрахира чрез мощна миниатюрна помпа и се затварят разрезите. След шест малки конци операцията завършва. Отнема само два часа.

До вечерта Брауд се завръща в стаята си и вечеря, макар че трябва да остане още две нощи в болница поради рисковете, свързани с пълната упойка.

За момента терапията с PIPAC се предлага само на пациенти, подложени на палиативно лечение, тъй като нейната ефикасност все още не е демонстрирана в голямо научно изследване.

Но първоначалният отговор на това допълващо лечение е "много обещаващ".

Цената на лечението е разумна, като инжекторното устройство струва около 25 000 евро (28 000 долара), а всяка операция използва материали за еднократна употреба на стойност около 2000 евро.

Тази година регионалният център за борба с рака в западния град Нант ще започне многоцентрово проучване на терапията на PIPAC.

"Утре можем да използваме тази техника при пациенти, които са по-малко болни и получават много добри лечебни резултати, дори и превантивни резултати", казва д-р Ори, който е очевидно ентусиазиран от по-широките перспективи за терапия с PIPAC.

"За момента трябва да сме предпазливи и да не го продаваме като чудотворно средство", признава той.

Такава система би могла да бъде разширена и за други молекулярни лечения, които са потенциално по-ефективни, но твърде опасни за преминаване през кръвта.

Или може да се развие за други видове рак, които засягат пикочния мехур или белите дробове, които също имат подобни мембрани на перитонеума.

Въпреки че на Брауд му остават само две години да живее, той приема новото си лечение с удоволствие.

"С PIPAC, имам надежда," казва той.


Източник :  MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up