Понеделник, Октомври 14, 2019

Веществото, известно като амилоид бета протеин, получава много внимание от учените. Бета амилоидът, както , е нормален мозъчен протеин, който се среща във всеки човек, но по неизвестна причина се натрупва в мозъка на пациенти с болест на Алцхаймер, образувайки залежи, които са класически отличителен белег на болестта.

Все повече доказателства сочат, че токсичната форма на амилоидната бета не е тази, която е в залежите, а по-скоро разтворимата версия на протеина може да бъде токсична.

 

Ново проучване разглежда внимателно токсичността на тази разтворима форма - проблем, който е трудно да разрешим. Ученият от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория Влад Петюк помага за проектирането на проучването, публикувано в JAMA Neurology, където учените наблюдават един от най-детайлните изгледи на нива на разтворим амилоид бета в мозъка, използвайки мас-спектрометрия.

apreciselook

Работейки с колеги от Университетския медицински център в Чикаго, Петюк и колегите му анализират десетки протеини в повече от 1000 човешки мозъка дарени за изследвания. Екипът се фокусира върху 148 мозъка, които нямат открити амилоидни отлагания.

Екипът установява, че хората с по-високи нива на разтворим бета амилоид имат по-бърз когнитивен разпад, отколкото хората с ниски нива, подкрепяйки идеята, че има токсични разтворими форми на бета амилоид. Но класическите особености на болестта на Алцхаймер, включително неврофибриларните връзки и проблеми с епизодичната памет, не бяха свързани с измерването на протеините.

"От първата асоциация на сенилни плаки с деменция през 1906 г. от Алоис Алцхаймер, тяхната точна роля в патологията на болестта не е сигурна", каза Петюк. Първо се смяташе, че е причинен фактор, но с провала на многобройни клинични проучвания, чиято цел е да почисти мозъка от плаките, тяхната роля е преразгледана от изследователите.

"Това е мястото, където масовата спектрометрия става полезна. Тя може да бъде многофункционален инструмент за измерване на различни форми на бета амилоид, а не само на неразтворими натрупвания. Инструмнтът ни помага да  изследваме неговата роля в невродегенерацията", добавя той.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up