Неделя, Септември 22, 2019

Бързото разпространение на диабет тип 2 (T2D) -  в момента засягащ 90% от хората, страдащи от диабет, ни пришпорва да усвоим по-добро разбиране на метаболитните процеси като част в болестния процес, за да разработим по-добри терапии. Често свързани съпътстващи заболявания включват бъбречна недостатъчност, увреждане на нервите, слепота и сърдечно-съдови заболявания, причинени от лошо контролирана хипергликемия.Имунните разстройства, свързани с диабет тип 2, могат да бъдат по-добре контролирани благодарение на нови изследвания, които показват, че "забравени органи" като слезката държат улики за ефекта на болестта върху тялото. Новите открития показват, че важни органи като далака, бъбреците и очите разкриват следи за ефектите от повишените нива на кръвната захар при диабет тип 2 на метаболитно ниво.

diabet2

"Най-изненадващото откритие от проучването е, че на метаболитно ниво, далакът, забравен орган при диабет тип 2, който участва в имунната регулация, е много по-засегнат от повишените нива на кръвната захар от сърцето, което получава много внимание, поради повишения риск от развитие на сърдечно-съдови патологии." , каза водещият автор на доклада Сандрин Клаус от Университета в Рединг.

Проучването, проведено при мишки, е първото, което систематично оценява специфичните за органа метаболитни модулации, възникващи при диабет тип 2 в органите, кръвта и урината.

Екипът на доклада призовава за по-нататъшни изследвания, за да разгледаме лечения за въздействието на T2D върху забравените органи като далака, бъбреците и очите.

diabet3"Диабет тип 2 е метаболитно заболяване, при което високите нива на глюкоза системно засягат нашия организъм. Изненадващо, не е имало систематично охарактеризиране на това кои органи страдат най-много като следствие от болестта. , обяснява д-р Марина Мора-Ортиз,

"В това проучване открихме, че някои от органите като слезката, традиционно пренебрегвани при изследванията на диабета, но изключително важни за имунната система, бяха сред най-засегнатите. Това подчертава необходимостта да се отделя повече внимание на интегративно изследване на диабета."


ФИГУРА 1 : Метаболитни разлики в плазмата (a, b и c) и урината (d, e, f, g, h и i). плазмен O-PLS DA модел за оценка на модела, изчислен като се използват всички спектри като матрица на независими променливи и генетичен фон като предиктор (R2Y = 0.83, Q2Y = 0.74, n = 10). d и e Алифатни и ароматни области на уринни спектри, показващи разлики между диабетични (червени) и контролни (черни) индивиди. f и g O-PLS DA модел и натоварващи графики, изчислени при използване на алифатната (R2Y = 0.94, Q2Y = 0.92) област на урината. h и i O-PLS DA модел, изчислен с помощта на ароматната (R2Y = 0.88, Q2Y = 0.82) област на урината


ФИГУРА 2 : Метаболомични разлики в сърцето и мускулите. градиентна оценка на сърцевия O-PLS DA (R2Y = 0.87, Q2Y = 0.75), изчислена при използване на всички спектри като матрица (n = 12) на независими променливи и генетичен фон като предиктор. b и c зареждане на графики от сърдечния O-PLS DA модел. d се начертава графика на мускулния O-PLS DA модел, изчислен като се използват всички спектри като матрица (n = 12) на независими променливи и генетичен фон като предиктор (R2Y = 0.89, Q2Y = 0.74). e и f зареждащи участъци от модела O-PLS DA, извършени в мускулни проби 


Източник : MedicalXpress ; Springer.com

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up