Понеделник, Октомври 14, 2019

Бързото разпространение на диабет тип 2 (T2D) -  в момента засягащ 90% от хората, страдащи от диабет, ни пришпорва да усвоим по-добро разбиране на метаболитните процеси като част в болестния процес, за да разработим по-добри терапии. Често свързани съпътстващи заболявания включват бъбречна недостатъчност, увреждане на нервите, слепота и сърдечно-съдови заболявания, причинени от лошо контролирана хипергликемия.Имунните разстройства, свързани с диабет тип 2, могат да бъдат по-добре контролирани благодарение на нови изследвания, които показват, че "забравени органи" като слезката държат улики за ефекта на болестта върху тялото. Новите открития показват, че важни органи като далака, бъбреците и очите разкриват следи за ефектите от повишените нива на кръвната захар при диабет тип 2 на метаболитно ниво.

diabet2

"Най-изненадващото откритие от проучването е, че на метаболитно ниво, далакът, забравен орган при диабет тип 2, който участва в имунната регулация, е много по-засегнат от повишените нива на кръвната захар от сърцето, което получава много внимание, поради повишения риск от развитие на сърдечно-съдови патологии." , каза водещият автор на доклада Сандрин Клаус от Университета в Рединг.

Проучването, проведено при мишки, е първото, което систематично оценява специфичните за органа метаболитни модулации, възникващи при диабет тип 2 в органите, кръвта и урината.

Екипът на доклада призовава за по-нататъшни изследвания, за да разгледаме лечения за въздействието на T2D върху забравените органи като далака, бъбреците и очите.

diabet3"Диабет тип 2 е метаболитно заболяване, при което високите нива на глюкоза системно засягат нашия организъм. Изненадващо, не е имало систематично охарактеризиране на това кои органи страдат най-много като следствие от болестта. , обяснява д-р Марина Мора-Ортиз,

"В това проучване открихме, че някои от органите като слезката, традиционно пренебрегвани при изследванията на диабета, но изключително важни за имунната система, бяха сред най-засегнатите. Това подчертава необходимостта да се отделя повече внимание на интегративно изследване на диабета."


ФИГУРА 1 : Метаболитни разлики в плазмата (a, b и c) и урината (d, e, f, g, h и i). плазмен O-PLS DA модел за оценка на модела, изчислен като се използват всички спектри като матрица на независими променливи и генетичен фон като предиктор (R2Y = 0.83, Q2Y = 0.74, n = 10). d и e Алифатни и ароматни области на уринни спектри, показващи разлики между диабетични (червени) и контролни (черни) индивиди. f и g O-PLS DA модел и натоварващи графики, изчислени при използване на алифатната (R2Y = 0.94, Q2Y = 0.92) област на урината. h и i O-PLS DA модел, изчислен с помощта на ароматната (R2Y = 0.88, Q2Y = 0.82) област на урината


ФИГУРА 2 : Метаболомични разлики в сърцето и мускулите. градиентна оценка на сърцевия O-PLS DA (R2Y = 0.87, Q2Y = 0.75), изчислена при използване на всички спектри като матрица (n = 12) на независими променливи и генетичен фон като предиктор. b и c зареждане на графики от сърдечния O-PLS DA модел. d се начертава графика на мускулния O-PLS DA модел, изчислен като се използват всички спектри като матрица (n = 12) на независими променливи и генетичен фон като предиктор (R2Y = 0.89, Q2Y = 0.74). e и f зареждащи участъци от модела O-PLS DA, извършени в мускулни проби 


Източник : MedicalXpress ; Springer.com


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up