Понеделник, Август 19, 2019


Клинично изследване, което прослядява повече от 9,900 човека от 24 държави, разкрива, че Дулаглутид намалява рисковете за сърдечно-съдовото и бъбречно здраве при възрастни с диабет тип 2.

diabbbb

Проучването е продължило 5 години, и установява, че сърдечно-съдови проблеми като инфаркт или инсулт са намалени с 12% при хора, които приемат дулаглутид, в сравнение с хората на плацебо. Този ефект се наблюдава при мъже и жени, със или без история на сърдечносъдови заболявания.

В допъление, по време на същия период, лекарството намялява развитието на бъбречни заболявания с 15%

Проучването е проведено в Англия. Двата доклада, които описват резултатите от проучването са публикувани днес в научния журнал The Lancet.

"Хората с диабет, сравнени с други, имат два пъти по-вискоа честота на сърдечносъдови събития като инфаркт или инсулт, като поне 40% от диабентиците развиват и бъбречни заболявания." , казва д-р Хертзел Герстайн - главен изследовател на проучването

"Изследването показва, че дилаглутид може безопасно да намали честотоата на тези събития, докато подобрява контрола на диабета, като намалява теглото и кръвното налягане при хора в средна възраст с дибет тип 2."

Близо един на всеки 5 човека на 60 годишна възраст са диагностициранис диабет, като по-голямата част от тях са с диабет тип 2. Това се развява на около 10% от възрастните, включвайки 425 милиона хора в световен мащаб.

Dulaglutide е глюкагон-подобен пептид-1 рецепторен агонист, който се инжектира веднъж седмично. Той е одобрен за понижаване на глюкозата и работи, като помага на панкреаса да освободи правилното количество инсулин, когато нивата на кръвната захар са високи, забавя изпразването на стомаха след хранене и намалява апетита и теглото.

Учените  посочват, че участниците в проучването са много сходни с тези на хората с диабет, които се срещат в медицинската практика. Участниците са проследени за средно 5.4 години, много по-дълго от предишните проучвания, а повече от 46% от участниците са жени. По-малко от една трета от участниците са имали предишни сърдечно-съдови заболявания.

Лекарството е понесено добре от участниците. То намалява умерено теглото им, холестерола с ниска плътност (LDL) и кръвното им налягане, като  умерено повишена сърдечна честота на участниците. Нежелани реакции от стомашно-чревния тракт, включително запек или диария, са съобщавани по-често при участниците, приемащи дулаглутид (47%), в сравнение с плацебо (34%).

Източник: MedicalXpress; clinicaltrials.gov

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up