Петък, Декември 13, 2019

Съвременната медицина разполага с няколко хиляди лекарства за широк кръг мозъчни заболявания, от депресия до шизофрения. Медикаментите, обаче не могат да проникнат през кръвно-мозъчната бариера (ВВВ) . Тя предпазва мозъка от патогени, които могат да присъстват в кръвта, но едновременно с това предотвратява достъпа на повечето лекарства до мозъчната функционална тъкан – паренхима - добре познатото предизвикателство в лечението на всички мозъчни заболявания, включително невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

 

ultrasoundmeЕкип под ръководството на Елиза Конхогоу, Робърт и Маргарет Харири, професор по биомедицинско инженерство и професор по радиология (физика) в Колумбия Инженеринг, разработват иновативна техника, която да улесни насоченото доставяне на лекарства в мозъка.

Изследователите са използвали транскраниален ултразвук и интравенозно инжектирани микромехури в BBB, за да направят локализиран и преходен отвор, който позволява на лекарствата да преминават през ВВВ обратимо и неинвазивно.

Фокусирайки се върху болестта на Паркинсон, в сътрудничество с групата на Серж Пседброски в катедрата по неврология в Медицинския център на Колумбийския университет Ървинг,

учените откриват, че доставяйки протеини и гени през BBB , могат частично да възстановят допаминергичните пътища - невроните в мозъка, които са засегнати в ранните стадии на Паркинсон. 


"Открихме както поведенчески, така и анатомични невронни подобрения в мозъка", казва Конофаго, който ръководи изследването.
Това е първият случай на възстановяване на допаминергичния път с наличните лекарства в ранните стадии на Паркинсоновата болест.
Успяхме да ограничим бързoто развитие на невродегенерацията, като същевременно подобрихме невронната функция. Очакваме нашето проучване да отвори нови терапевтични пътеки за ранното лечение на заболявания на централната нервна система. "

Екипът се насочва към мозъчните участъци, участващи в ранните стадий на Паркинсон и Алцхаймер - путамен и хипоталамус.
Устройството, разработено за изследването, използва невронавигационна система, за да насочва лечението в реално време. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ току-що възложи на екипа Изследователско Изключение за Устройство (IDE), за да използва устройството в клинични излседвания, за да провери безопасността му при пациенти с Алцхаймер.

"Неврохирурзите използват тези системи през цялото време", казва Антониос Пулиопулос, научен сътрудник в лабораторията на Конофагу. “ Нашата група току-що замени хирургическия инструмент с ултразвуков датчик за неинвазивна процедура.“

Лабораторията на Конофагу е единствената академична лаборатория в САЩ, която получава одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за ултразвуково отваряне на кръвно-мозъчна бариера.

Други екипи, които правят подобни изследвания, или използват наночастици, за да улеснят доставянето на лекарства, или изискват ЯМР за насочване на процедурата. Подходът на Конофагу е независим от ЯМР и не изисква никакви наночастици. 

Нейното устройство е едноелементен преобразувател, който е много по-малък, по-бърз и по-евтин от сегашните 1024-елементни трансдюсерни системи с шлем, които използват ЯМР насоки. Тъй като системата на Конофагу е преносима, в бъдеще може дори да бъде в дома на пациента.

Терапията трае по-малко от 30 минути, в сравнение с три до четири часа за терапия с магнитен резонанс и наблюдение в реално време - уникална характеристика на новото устройство. Цената е 10 пъти по-малка от МРТ-каската.

ultraultraPПървият опит с устройството ще бъде с пациенти с болестта на Алцхаймер, след което Конофагу планира да работи с пациенти на Паркинсон.

Конафагу наскоро спечели четиригодишен грант от 2,5 милиона долара, за да използва подобно устройство за дълбока мозъчна стимулация, което има за цел да разкрие механизма, чрез който ултразвукът влиае на невроните и да наблюдава разкрития механизъм в човешките субекти.

 Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up