Сряда, Октомври 23, 2019

 Загадъчна клетка Х, част от имунната система, която понякога се превръща в измамник и атакува панкреаса е предложена като обяснение за диабет тип 1.

Въпреки това, подобно на възможната планета със същото обозначение, години на неуспех в търсене на въпросният обект са вдъхновили широко разпространени съмнения дали изобщо съществува.
Така че твърдението, че е открита Х-клетката в нейната естествена среда, oprawdawa онези, които са запазили вярата си и може би скоро ще отворят пътя към лечението.

Подобно на други автоимунни състояния, диабет тип I кара имунната система да третира здрави клетки като опасни нашественици. В този случай невинните жертви са бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, но това не обяснява причините за такава вредна и специфична грешка.

BANDTCELLS

Д-р Абдел-Рахим Хамад от университета „Джон Хопкинс“ подозира, че новият вид клетка, която е открил е отговорна за диабет тип 1. "Клетката, която сме идентифицирали, е хибрид между двата първични двигателя на адаптивната имунна система, В-лимфоцитите и Т-лимфоцитите. Тези хибриди, наречени двойни експресорни (DE) лимфоцити, притежават рецептори, характерни за повърхностите, както на В, така и за Т клетките.

Въпреки че все още не е готов да твърди окончателно, че неговото откритие е причината за диабет тип I, Хамад смята, че има „силни доказателства“.

Когато е свързан с повърхността на белите кръвни клетки, инсулинът може да предизвика реакция в Т-клетките. Предложено е, че това да ги кара да виждат хормона и клетките, които го съставят, като заплаха.
"Въпреки това, нашите експерименти показват, че това е слабо свързване и няма вероятност да предизвика силна имунна реакция, която води до диабет тип 1", казва Хамад.

Д-р Рухон Джоу от IBM е съавтор на доклада в Cell и заедно с Хамад обявяват откритието на хибрида. Джоу е създал компютърен модел на инсулинов имитатор, чиито по-силни връзки са моделирани, за да предизвикат по-силна реакция. Симулациите показват, че това наистина би могло да има ефект 1000 пъти по-силен от обикновения инсулин.
Обаче, В-клетъчните рецептори на DE лимфоцити произвеждат пептид, х-ld, който Zhou установява, че прави 10 пъти по-силна връзка с Т-клетъчните рецептори, отколкото молекулата, която е проектирал за целта. Така че пептидът, произведен от един набор от рецептори, изглежда е това, което кара други рецептори, в една и съща клетка, да се обръщат срещу собствените органи на тялото.

Това прави DE лимфоцитите кандидат за причинител на диабет тип 1, а доверието на Хамад в неговата теория се повишава, когато открива по-високи концентрации от тях и x-ld в кръвта на хора с диабет тип 1.

Ако по-нататъшните изследвания на Хамад потвърдят ролята на DE лимфоцитите, учените ще се насочат към намиране на имунотерапии, които да ги премахват или опитомяват, така че диабетиците спокойно да произвеждат свой собствен инсулин.

hybrydimmunecellD1 Източник: IFLScience

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up