Понеделник, Септември 23, 2019

Човешкото тяло разполага с приблизително 100 000 милиарда клетки, разпределени в около 200 категории.Ново проучване разкрива как клетките предупреждават тялото, когато са в опасност да се превърнат в ракови. Информацията може да отвори нови врати в търсенето на терапии.

cells

Учените са открили, че нормалните клетки могат да поемат характеристиките на имунните клетки, които изпращат предупредителни сигнали, когато са в стрес или в опасност.

Механизмът е част от системата на тялото за отстраняване на по-стари клетки, естествена част от процеса на стареене.
Изследователите казват, че системата може да помогне на тялото да открие раковите клетки по-рано, така че да могат да бъдат отстранени преди образуването на тумори.
Стареенето спира делението на клетките и предотвратява развитието на растежа на увредените клетки. Процесът се предизвиква от стрес към клетката. Той също така се задейства, когато гените, които имат потенциал да причиняват рак - наречени онкогени - стават активни.

Изследователи от Университета в Единбург установиха, че ключовите имунни молекули вътре в клетките, наречени TLR2 и TLR10, засичат когато онкогените се активизират.
Това инициира каскада от химически сигнали, които причиняват възпаление и задействат имунните клетки в отстраняването на повредената клетка.
Известно е, че TLR2 и TLR10 са важни за откриване на инфекции като бактерии и вируси, но за първи път е установено, че играят ключова роля в обикновеното стареене на клетките.
Д-р Хуан-Карлос Акоста казва, че резултатите от проучването разширяват познанията ни за молекулярните механизми, контролиращи стареенето и могат да доведат до нови стратегии за развитие на терапия против рак и против стареене на базата на манипулация с вроден имунен рецептор.

Д-р Матю Хоаре, учен-клиницист и почетен консултант от Института за изследване на рака Великобритания в Кеймбридж, пояснява: „Повредените клетки, причиняващи рак, спират да се делят и след това са убити от собствената имунна система на организма. Но ако имунната система не отстрани стареещата клетка, заобикалящата тъкан може да се възпали, насърчавайки развитието на рак.“

"Това е наистина гореща област за научни изследвания, тъй като стареенето има потенциал да спре развитието на рак в най-ранните етапи. Тези находки показват за първи път, че увредените клетки, причиняващи рак, използват сигнали от TLR2 / 10, за да се възпалят, представяйки потенциална цел за разработване на на лекарства, които да помагат на организма да изчисти старите клетки, преди да причинят вреда. "

Източник: ScienceDaily

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up