Петък, Ноември 22, 2019

Човешкото тяло разполага с приблизително 100 000 милиарда клетки, разпределени в около 200 категории.Ново проучване разкрива как клетките предупреждават тялото, когато са в опасност да се превърнат в ракови. Информацията може да отвори нови врати в търсенето на терапии.

cells

Учените са открили, че нормалните клетки могат да поемат характеристиките на имунните клетки, които изпращат предупредителни сигнали, когато са в стрес или в опасност.

Механизмът е част от системата на тялото за отстраняване на по-стари клетки, естествена част от процеса на стареене.
Изследователите казват, че системата може да помогне на тялото да открие раковите клетки по-рано, така че да могат да бъдат отстранени преди образуването на тумори.
Стареенето спира делението на клетките и предотвратява развитието на растежа на увредените клетки. Процесът се предизвиква от стрес към клетката. Той също така се задейства, когато гените, които имат потенциал да причиняват рак - наречени онкогени - стават активни.

Изследователи от Университета в Единбург установиха, че ключовите имунни молекули вътре в клетките, наречени TLR2 и TLR10, засичат когато онкогените се активизират.
Това инициира каскада от химически сигнали, които причиняват възпаление и задействат имунните клетки в отстраняването на повредената клетка.
Известно е, че TLR2 и TLR10 са важни за откриване на инфекции като бактерии и вируси, но за първи път е установено, че играят ключова роля в обикновеното стареене на клетките.
Д-р Хуан-Карлос Акоста казва, че резултатите от проучването разширяват познанията ни за молекулярните механизми, контролиращи стареенето и могат да доведат до нови стратегии за развитие на терапия против рак и против стареене на базата на манипулация с вроден имунен рецептор.

Д-р Матю Хоаре, учен-клиницист и почетен консултант от Института за изследване на рака Великобритания в Кеймбридж, пояснява: „Повредените клетки, причиняващи рак, спират да се делят и след това са убити от собствената имунна система на организма. Но ако имунната система не отстрани стареещата клетка, заобикалящата тъкан може да се възпали, насърчавайки развитието на рак.“

"Това е наистина гореща област за научни изследвания, тъй като стареенето има потенциал да спре развитието на рак в най-ранните етапи. Тези находки показват за първи път, че увредените клетки, причиняващи рак, използват сигнали от TLR2 / 10, за да се възпалят, представяйки потенциална цел за разработване на на лекарства, които да помагат на организма да изчисти старите клетки, преди да причинят вреда. "

Източник: ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up