Вторник, Септември 17, 2019

Българи със злокачествени тумори в мозъка или в шията ще имат възможност да се лекуват с най- съвременната лъчетерапия - протонна терапия. Това ще стане възможно, благодарения на журналистката Елена Банова, основател на фондация "Неогенезис", и главният онколог на Русия Андрей Каприн, които днес се очаква да подпишат договор.

Елена Банова посочва какви според нея са предимствата на протонната терапия:

"Ефективност - поне 10 пъти повече. Само протонната терапия засега може да унищожава туморите в мозъка и туморите в шията, ако не са метастазирани, веднага, подчертавам, това, 95%".

Цената за българи ще е 3 до 6 пъти по-ниска, отколкото в протонните центрове в Прага и Мюнхен, а самото лечение - значително по-бързо.

Мозъчните тумори обединяват голяма група заболявания, общото за които е пространство заемащ процес в черепната кухина. Касае се за абнормно, неконтролирано развитие на клетки както от самият мозък, черепно-мозъчните нерви, обвивките на мозъка (менингите).

Поради различни и често неясни причини, или под въздействието на различни външни и вътрешни фактори (радиация, храни, генетични фактори и т.н ), клетките, от които е изграден нашият организъм спират да се делят и развиват нормално. Тази промяна води до образуването на тумор.

Туморите на главата и шията се отличават с относително висока честота. Засягат предимно мъжкия пол (средно около два до три пъти по-често), особено след 40 годишна възраст. Налице е тревожна тенденция за нарастване на честотата, все по-често засягане и на женския пол и в по-млада възраст.

Най-често спряганите рискови фактори за тяхното развитие са тютюнопушенето и системната алкохолна консумация, като влияние оказват и наследствеността, някои инфекциозни заболявания и други.

Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up