Петък, Ноември 15, 2019

Българи със злокачествени тумори в мозъка или в шията ще имат възможност да се лекуват с най- съвременната лъчетерапия - протонна терапия. Това ще стане възможно, благодарения на журналистката Елена Банова, основател на фондация "Неогенезис", и главният онколог на Русия Андрей Каприн, които днес се очаква да подпишат договор.

Елена Банова посочва какви според нея са предимствата на протонната терапия:

"Ефективност - поне 10 пъти повече. Само протонната терапия засега може да унищожава туморите в мозъка и туморите в шията, ако не са метастазирани, веднага, подчертавам, това, 95%".

Цената за българи ще е 3 до 6 пъти по-ниска, отколкото в протонните центрове в Прага и Мюнхен, а самото лечение - значително по-бързо.

Мозъчните тумори обединяват голяма група заболявания, общото за които е пространство заемащ процес в черепната кухина. Касае се за абнормно, неконтролирано развитие на клетки както от самият мозък, черепно-мозъчните нерви, обвивките на мозъка (менингите).

Поради различни и често неясни причини, или под въздействието на различни външни и вътрешни фактори (радиация, храни, генетични фактори и т.н ), клетките, от които е изграден нашият организъм спират да се делят и развиват нормално. Тази промяна води до образуването на тумор.

Туморите на главата и шията се отличават с относително висока честота. Засягат предимно мъжкия пол (средно около два до три пъти по-често), особено след 40 годишна възраст. Налице е тревожна тенденция за нарастване на честотата, все по-често засягане и на женския пол и в по-млада възраст.

Най-често спряганите рискови фактори за тяхното развитие са тютюнопушенето и системната алкохолна консумация, като влияние оказват и наследствеността, някои инфекциозни заболявания и други.

Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up