Сряда, Октомври 23, 2019

 Досега учените бяха приели, че растежът на солидни тумори произхожда от ракови стволови клетки, характеризиращи се със специфични повърхностни маркери, които се развиват в постоянен, йерархичен ред. Съответно, такива ракови стволови клетки са отговорни за туморната прогресия и произвеждат специфични видове рак.

 Днес изследователите показват, че раковите клетки на глиобластомите - агресивни твърди мозъчни тумори - проявяват пластичност на развитието и техните фенотипни характеристики са по-малко ограничени, отколкото се е вярвало. Раковите стволови клетки, включително тяхното потомство, са способни да се адаптират към условията на околната среда, както и да се трансформират в различни типове клетки, като по този начин променят своите повърхностни структури. Резултатите от новото проучване предполагат нови терапевтични подходи, които са насочени към специфични повърхностни структури на ракови стволови клетки.

ccellsadaptationГлиобластомите са най-честите злокачествени мозъчни тумори. Поради бързия си растеж, прогнозата за засегнатите обикновено е лоша. Много пациенти се надяват на нови терапевтични подходи, които използват лекарства с антитела, насочени към специфични маркери, присъстващи на повърхността на субпопулация от незрели глиобластомни клетки. Тези лекарства се свързват с повърхността, след което се интернализират и убиват раковите стволови клетки.

Въпреки това, резултатите, публикувани в научното списание Nature Communications, сочат, че този подход може да бъде погрешно насочен:

"В лабораторията изложихме раковите клетки на определени стресови фактори, като лекарствено лечение или недостиг на кислород", обяснява д-р Анна Голебевска, младши главен изследовател в NORLUX лаборатория по невро-онкология в катедрата по онкология на ИИЛ и първи автор на изследването.
Успяхме да покажем, че глиобластомните клетки реагират гъвкаво на такива стрес фактори и просто се трансформират в различни типове повърхностни маркери. Тази пластичност позволява на клетките да се адаптират към тяхната микросреда и да достигнат благоприятна за околната среда хетерогенност, която им позволява да оцелеят, да се разрастват и да избягват терапевтични атаки."

Екипът от учени от Люксембург, Норвегия и Германия, воден от проф. Симон Николу, предложил, че неопластичните клетки от други видове тумори също могат да бъдат слабо ограничени от определени принципи, а по-скоро могат да адаптират своите характеристики към преобладаващите условия на околната среда.
"Същото явление се наблюдава и при рак на гърдата и кожата", казва д-р Голебевска. "Това наблюдение прогнозира, че раковите терапии са специално насочени срещу маркери на стволови клетки от рак, които може да не са успешни при пациентите."

Новите открития могат да помогнат за оптимизиране на бъдещите стандартни лечения.
В лабораторни експерименти изследователите са успели да покажат, че фактори на околната среда, като липса на кислород в микросредата, могат да предизвикат раковите клетки да променят своите характеристики. Тази микросреда, непосредственото обкръжение на рака, включва клетки и молекули, които влияят на растежа на тумора.

"Веднага щом разберем точно какво причинява пластичността на туморните клетки, можем да мотивираме комбинирани терапии, които са насочени към сигналите, които лежат в основата на гъвкавостта и подобряват терапевтичното въздействие", подчертава д-р Голебевска.

Източник: Science Daily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up