Вторник, Октомври 22, 2019

При рак на гърдата има случаи, в които болестта се зарвща в котите 20-30 години след като пациентите са били лекувани първоначално и са мислили, че са освободени от рака. Това явление винаги е озадачавало изследователя на Джеферсън Карен Бусард, доктор на науките. Как е възможно клетките от рак на гърдата от първичен тумор да достигнат костите, когато пациентът се счита за "чист от рак" след лечението?

Какво се случва в костите, които позволяват на раковите клетки да останат там до 30 години, живи, но в спящо състояние, само за да се събудят десетилетия по-късно? Д-р Бусард наскоро открил вид костна клетка, която може да покори раковите клетки, забавяйки техния растеж, дори при един от най-агресивните видове рак на гърдата: троен негативен.

 

bonecellmetass"Ракът има тази необичайна способност да превръща други клетъчни типове, с които е в контакт, в слуги на раковите клетки", казва д-р Бусард, асистент по биология на рака в Университета Томас Джеферсън и изследовател в Раковия център на Сидни Киммел - Джеферсън Здраве.

"Например, раковите клетки могат да превърнат имунните клетки, които трябва да го убият, в собствените си охранители. Въпреки това, сега сме намерили популация от костни клетки, които не само се противопоставят, но и подчиняват рака. Това е удивително"

Заедно с първите автори и студенти, Алексус Д. Колб и Алисън Шуп и др., Д-р Басард изследва как се променят костните клетки, след като взаимодействат с клетките от рак на гърдата в костта. По-конкретно, те разглеждали остеобластите - вид костна клетка, която изгражда новата кост, подобно на цимент, по време на растежа и възстановяването.

Изследователският екип показа, че остеобластните клетки от мишки, както и хората, драстично са променили своята функция след взаимодействие с костно-метастатични ракови клетки на гърдата.
По-ранни проучвания показват, че при напреднали стадии на пациенти с рак на млечната жлеза  с метастазии в костите, остеобластите престават да работят; неуспех в получаването на матрица, която да стабилизира и укрепва костите.
Промените водят до загуба на костна плътност, която е честа при тези пациенти. В новата си работа д-р Бусард и колегите му показват, че в по-ранните стадии на заболяването, когато раковите клетки влизат в костта за пръв път, вместо да произвеждат нова кост, остеобластите могат да отклонят енергията си към продуциращите фактори, за да спрат растежа на раковите клетки.

Когато остеобластите от хора или мишки се излагат на тройно отрицателни или естроген-рецепторни положителни клетки на рак на гърдата, които са мигрирали към костта, освобождават фактори, които променят поведението на раковите клетки.

Тези фактори са в състояние да изместят баланса от безграничния растеж на раковите клетки и да възстановят производството на протеин p21 на клетъчния цикъл, което спира метастазиращите клетки от рак на гърдата да се реплицират безкрайно.

Екипът на д-р Басард показа, че растежът на рака се забавя в присъствието на остеобласти, които са влезли в контакт с метастатични клетки от рак на гърдата. Остеобластите, които не взаимодействат с метастатични ракови клетки на гърдата, от друга страна, не са в състояние да забавят растежа на раковите клетки.

"Остеобластните клетки, изграждащи костите, имат сложна връзка с рака," казва д-р Бусард. "В напредналите стадии на болестта знаем, че метастатичните клетки от рак на млечната жлеза могат да кооптират нормалните клетки на костта, за да помогнат на раковите метастази да процъфтяват. Въпреки това, новата ни работа предполага, че по време на ранните етапи на заболяването, като например при метастазиращи гърди раковите клетки първо мигрират към костта, тези остеобласти, изложени на рак, се противопоставят и се борят с растежа му. "

"Разбирането за това как клетките на рака на гърдата процъфтяват чрез метастази в костите е отдавна заложена цел на изследователската общност за рак на гърдата. Доктор по медицина, EVP на онкологичните служби и директор на предприятието в Центъра за рак на Сидни Кимел - Джеферсън Здраве.

Следващата стъпка, казва д-р Бусард, е да характеризира напълно молекулите, които остеобластите използват, за да управляват рака, и да видят дали е възможно тази информация да се превърне в лечение, което може да постави раковите клетки в сън завинаги.

 Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up