Понеделник, Октомври 14, 2019

Хората с биполярно разстройство може да са предразположени към развиването на Паркинсон според проучване публикувано на 22 май 2019 в онлайн научния журнал Nеurology.
За проучването учените са изследвали национална тайванска здравна база данни за хора диагностицирани с биполярно разстройство между 2001 и 2009 г. и които не са имали история на болестта на Паркинсон- общо 56 340 души.
Те бяха съчетани с 225 360 души от същата възраст, пол и други фактори, които никога не са били диагностицирани с биполярно разстройство или болест на Паркинсон като контролна група. След това двете групи бяха проследени до края на 2011 г.

bipolarscan
"Предишни проучвания показват връзката между Паркинсон и депресията, но само няколко изследвания обръщат внимание на връзката между биполярноторазстройство и Паркинсон" , казва д-р Му-Хонг Чен от Военната болница в Тайпей.

По време на проучването 372 от хората с биполярно разстройство развиха болестта на Паркинсон, или 0,7%, в сравнение с 222 от тези, които не са имали биполярно разстройство, или 0,1%.

След коригиране за други фактори, които биха могли да повлияят на риска от развитие на болестта на Паркинсон, като възраст, пол, използване на антипсихотични лекарства и медицински проблеми като травматична мозъчна травма и мозъчно-съдови заболявания, хората с биполярно разстройство имаха почти седем пъти по-голяма вероятност за развитие Паркинсонова болест от хората без биполярно разстройство.

Хората с биполярно разстройство, които са развили болестта на Паркинсон, са направили това в по-ранна възраст от членовете на контролната група, които са развили болестта - на 64 години при диагноза в сравнение с 73-годишна възраст.

Докладът гласи още, че хората, които са били хоспитализирани по-често за биполярно разстройство, е по-вероятно да развият болест на Паркинсон, отколкото тези, които са били хоспитализирани по-малко от веднъж годишно.
Общо 94% от тези с биполярно разстройство са хоспитализирани по-малко от веднъж годишно;
3% са били хоспитализирани един до два пъти годишно;
3% са били хоспитализирани повече от два пъти годишно.
Тези, които са били хоспитализирани повече от два пъти годишно, са шест пъти по-склонни да развият болест на Паркинсон, отколкото тези, които са били хоспитализирани по-малко от веднъж годишно.
Хората хоспитализирани един до два пъти годишно, са четири пъти по-склонни да развият болест на Паркинсон, отколкото тези, които са били хоспитализирани по-малко от веднъж годишно.

"Необходими са още изследвния, за да разберем, дали тези болести споделят еднакви процеси или промени в мозъка" , казва Чен. "Това може да включва генетични алтернации ?? , възпалителни процеси или проблеми в комуникацията между мозъчните клетки. Ако успеем да разграничим общата причина в тази връзка, бихме могли да разработим терапии в полза и на двете заболявания."

 Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up