Събота, Август 24, 2019

Иновативната техника използва синтезирана форма на отрова от скорпион, за да освети мозъчните тумори.

Клиничните изследвания показват обещаващи резултати.  Системата за образна диагностика осигурява на неврохирурзите по-добра видимост на злокачествените тумори, които често са изключително трудни  за отстраняване.

Новата технология  използва високо-чувствителнa полу-инфрачервена камера, разработена в Синаи-Кедри, заедно с тозулерстид или BLZ-100 - насочена флуоресцентна молекула, предназначена за осветяване на раковите клетки за улесняване на хирургичната резекция. Веществото съдържа синтетична версия на амино-киселинна съставка, която присъства в отровата на скорпиона.

 

Също както естествената форма на съставката, синтетичната й версия е нетоксична и се свързва с туморната клетка. Съставката е с добавен флуресцентен оцветител, който свети при стимулация с полу-инфрачервен лазер.
Наблюдавано през камерата, образната диагностика позволява на неврохирурзите да засичат границите между туморите и здравата мозъчна тъкан по време на операция, подобрявайки възможностите на хирурзите да отстранят туморните клетки, пощадявайки нормалната мозъчна тъкан.

Глиомите са силно смъртоносни и съставят около 33% от всички мозъчни тумори. Те могат да навлезнат в мозъчната тъкан използвайки структури подобни на пипала, като по този начин затрудняват разграничаването им от нормалната мозъчна тъкан. Обикновено не реагират на традиционални лечения като химио и лъчетерапия.
За оцеляването на пациента е ключово да се разграничат и премахнат всички части на тумора.

В клиничното проучване са участвали 17 пациента с мозъчни тумори. Е са получили различни дози от BLZ-100 преди операция. Въпреки различните количества, медикаментът осветява по-голямата част от туморите, включително глиоми от висок и нисък клас.
След операцията, пациентите са наблюдавани в продължение на 30 дни.
Изследователите установяват, че нито един от пациентите не изразява сериозни странични ефекти от медикамента, както и че системата за образно диагностициране е безопасна и би мога да бъде използвана за диагностициране на тумори по време на операция

 Следващата фаза на проучването, която вече е в ход, е клинично изследване на педиатрични мозъчни тумори, което ще се проведе на 14 международни локации.

Източник:  MedicalXpress 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up