Понеделник, Юли 22, 2019

Ново откритие oтваря вратата към възстановяване на зрението, активирайки способността на ретината да се регенерира.

tileshop

Учени от Колежа по Медицина Байлор, Институт по кардиоваскуларни проучвания и Тексаския сърдечен институт, разкриват в научното списание Клетъчни доклади, как  ретината на бозайниците- специализиран слой нервни клетки, които оправляват зрението и са разположени в дъното на окото - не се регенерира спонтанно, въпреки че има регенетивни способности, поддържани латентни от клетъчния механизъм наречен Хипо метаболитна пътека

Откритието ни позволява да разгледаме способността за регенерация на ретината и възстановяване на зрението,манипулирайки тази пътека.

Животни като зебровата риба възобновяват зрението си, благодарение на специализирани клетки в ретината наречени Мюлер глиални клетки.

Когато ретината е повредена, Мюлер-глиалните клетки се размножават и проментят в изгубените неврони в ретината, ефективно заменяйки повредените клетки с напълно функционлани такива.

Тези наблюдения предполагат, че механизма, който възобновява клетките при зебровите риби, може да се намира и при бозайниците, но е силно подтиснат.

 Търсейки механизма, който подтиска регенерацията, в лабораторията Пош учените се фокусират върху Хипо пътеката- мрежа от молекулярни събития, която допринася за развитието на органите по време на растежа и за регулаторната регенерация на сърдечна тъкан, като отговор на миокардиална инфекция.

Лабораторията Мартин е доказвала как Хипо пътеката действа като спирачка на кардиомиоцитната пролиферация като инхибира дейностите на друга пътека наречена YAP.

В това проучване първо установяват, че Хипо пътеката се изразява при бозайниците в мюлер глиалните клетки.

След това разучили дали повишаването на Хипо метаболизма в тези клетки, би имало ефект върху възможността им да се размножават.

Създаването на  повредена Хипо пътека (като се елеминират две от молекулярните му стъпки), резултира в по-оскъдна пролиферация на клетките.

Когато учените инженирали генетически мюлер глиалните клетки, така че да носят версия на YAP, наречен YAP5SA, който не пропуска инхибицията на Хипо, клетките показват засилена пролиферация и установяват идентичност на прогениторни клетки.

Малка част от тези Мюлер глиално- безирани прогениторни клетки сигнализират за спонтанни разграничения в новите неврони на ретината.

"До този момент учените не знаехме, че ендогенно блокиращ механизъм, предотвратява регенерацията при мюлер клетките. Хипо механизмът е новият молекулярен вход към този механизъм", казват от Пош, "Следващата ни стъпка е да разработим стратегия, в която да насочим размножаващите се Мюлер глиални клетки към различни пътеки, които водят до клетките в ретината, способни да регенерират зрението."

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up