Четвъртък, Октомври 17, 2019

Резистентността към антибиотици е една от най-големите заплахи за общественото здраве на нашето време. Налице е неотложна необходимост от нови антибиотици за борба с увеличаването на резистентните на антибиотици бактерии по света.

Международен екип от изследователи открил нов антибиотик с широк спектър на действие, който съдържа арсен.

„Антибиотикът, арсинотрицин или АСТ е естествен продукт, произведен от почвени бактерии и е ефективен срещу много видове бактерии, което означава широкоспектърни приложения," каза Росен, съавтор на изследването.
„Арсинотрицинът е първият и единствен известен природен антиген, съдържащ арсен, и имаме големи надежди за него."

Въпреки че съдържа арсен, изследователите твърдят, че тестват токсичността на АСТ върху човешки кръвни клетки и съобщават, че „не убива човешки клетки в тъканната култура“.

„Хората се плашат, когато чуят думата арсен, защото може да бъде токсин и канцероген, но използването на арсеници като антимикробни и противоракови агенти е добре установено", казва Росен.
През 1908 г. Пол Ерлих спечели Нобелова награда за медицина, след като намери лечебно средство за сифилис на базата на арсен. Арсеници все още се използват за лечение на тропически болести, предотвратяване на инфекциозни заболявания при домашните птици и като химиотерапевтично лечение на левкемия.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, около два милиона души в САЩ се заразяват с резистентни към лекарства бактерии всяка година, като убиват повече от 23 000 души. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че "нарастващ брой инфекции - като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза - стават все по-трудни за лечение, тъй като антибиотиците, използвани за лечението им, стават все по-малко ефективни." СЗО наскоро публикува списък с приоритетни за антибиотиците патогени, които представляват най-голяма заплаха за човешкото здраве.
Новият антибиотик е тестван и е установено, че е „много ефективен“ срещу някои от най-известните бактерии, засягащи общественото здраве, включително Е.коли , които могат да причинят тежки чревни инфекции; и „антибиотикът в краен случай“ карбапенем-резистентен Enterobacter cloacae, който е виновник за увеличаване на инфекциите в неонаталните и интензивни отделения и един от приоритетните патогени, определени от СЗО. Той е действал и срещу Mycobacterium bovis, който причинява туберкулоза при говедата. Това предполага потенциал за лечение на човешка туберкулоза. Необходими са по-нататъшни тестове за определяне на ефективността и токсичността на антибиотика при животни и хора.

Сега екипът е в процес на патентоване на своето откритие и се надява да работи с фармацевтичната индустрия, за да развие съединението в лекарство - дълъг и скъп процес, който лесно може да отнеме 10 години. Успехът не е гарантиран, но работата на тези учени остава изключително важна.
„Повече от 90% от потенциалните лекарства се провалят в клиничните проучвания“, казва Росен. - Но ако не вкарате нови лекарства, няма да намерите тези, които работят.

Източник:  ScienceDaily

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up