ПОЛИТИКА

Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас?

Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас?

Заглавието на тази статия е цитат от разменени мнения и позиции за състоянието на психиатричната помощ у нас. То е само пикантна подправка към една иначе сериозна и необходима дискусия, за дълбочината на проблемите на психиатричната помощ у нас.

Тази дискусия е с дълга история, а повод за изострянето на спора е интервю на д-р Владимир Наков, психиатър и началник отдел "Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) пред Медиапул, в което той отправя остри критики не само към състоянието на психиатричната помощ у нас, но и към психиатричната гилдия. Това доведе до реакция на Българската психиатрична асоциация, която разпространи декларация, в която остро осъжда „клеветническите твърдения и неетичната му публична позиция“.
За да могат читателите ни да се ориентират в спора предлагаме извадки от интервюто ан д-р Наков и цялата Декларация на БПА.
Д-р Наков:
„Най-възрастният практикуващ психиатър у нас е на 89 години и от времето, когато се е родил, почти нищо не се е променило в тази тотално неглижирана от държавата и обществото сфера. "
„Вадя статии от 1905 г. и просто трябва да се смени годината и отново ще звучат актуално",
„Близо 40% от психиатрите в момента са в пенсионна възраст, а през 2026 г. този дял ще достигне 60%.“
„Най-тъжно е, че има огромна съпротива от самата гилдия нещо да се промени“
„Системата до голяма степен е застинала в комунизма като материална база, отношение към пациента, обучение на младите лекари и възпроизвеждането на феодални кланове, продължение от тоталитарния режим.“
„Ако има повече от 15 г. разлика между младите лекари и тези, които ги обучават, младите научават само лошите практики: как да правят образци на експертизи, как да ги защитават в съда, но няма да стигнат до идеята за правата на пациентите, как да се отнасят към тях.“

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ПСИХИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОТНОСНО НЕЕТИЧНА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА Д-Р ВЛАДИМИР НАКОВ

Управителният съвет (УС) на Българската психиатрична асоциация (БПА) осъжда клеветническите твърдения и неетичната публична позиция на д-р Владимир Наков, изразени от него в интервю прeд агенция Mediapool от 16.05.2023 г., озаглавено „От какво боледува българската психиатрия?“1. В него, наред с някои верни констатации като нарастващия дефицит на специалисти например, се излагат и откровени неистини – от твърденията, че „идеята за правата на пациентите“ не се преподава в университетите и че техниките за деескалация на агресия са непознати на българския психиатър, до одиозните „пациентите често ядат прави като коне в коридора“ и „Ако има повече от 15 г. разлика между младите лекари и тези, които ги обучават, младите научават само лошите практики…”.
Грубите неистини и клеветническият тон на д-р Наков са драстично нарушение на етичните норми на професията за публично поведение като Етичния кодекс на Световната психиатрична асоциация2 и Становището на БПА относно медийните изяви на нейните членове3, които не допускат публично уронване на престижа на професията и на гилдията, сензационалистки изявления и такива, които подкопават доверието на потребителите на психично здравни услуги и техните близки, както и на обществото като цяло, в психиатричното обслужване. На основание на това нарушение УС на БПА е сезирал Комитета по професионална етика на Асоциацията.
Ситуацията е още по-сериозна, когато клеветите са артикулирани от лекар, който завежда отдел „Психично здраве“ в държавна институция – Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Резонно изводим е въпросът стоят ли ръководствата на НЦОЗА и на Министерството на здравеопазването (МЗ) зад позициите на своя служител и споделят ли изцяло неговите възгледи за психиатричното обслужване в България?
Публичното говорене за проблемите на психично здравната помощ у нас, особено интензивно през последните години, осветлява по полезен начин хроничните недъзи в нея (за някои от които са отговорни тъкмо тези институции, чийто представител „диагностицира“ българската психиатрия). Конструктивният диалог може да постави основа за преодоляване на тези недъзи с отчитането на разнообразието от гледни точки и интереси в тази сложна сфера.
Публичното оплюване обаче, кабинетната квази-експертност, популизмът, доносът, облечен в политкоректна фразеология, грубото погазване на елементарни етични норми на професията и откровените лъжи и клевети не помагат в този процес и допринасят за допълнително ерозиране на доверието на пациентите и близките им в психиатрите и психиатричното обслужване.

УС на БПА
Проф. Христо Кожухаров, председател
Проф. Георги Ончев, заместник председател
Доц. Деян Хрусафов, секретар
Д-р Сюзан Садъкова, ковчежник
Д-р Веселин Палазов, член на УС


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Туитър

ЦЗПЗ
Покана за церемония по връчване на награди за конкурса за студенти по медицина https://t.co/pgjSmytLTj
ЦЗПЗ
Търговска сделка ли е аутопсията? https://t.co/y7k2amLU59
ЦЗПЗ
Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас? https://t.co/IErRrPdpVu
ЦЗПЗ
Изтече срокът а подаване на документи. Започва оценяване на кандидатите за наградата Александър Дърводелски https://t.co/Dp4jeJ4TKN
Follow ЦЗПЗ on Twitter