Понеделник, Януари 30, 2023
Follow Us

Преди няколко дни УС на БЛС излезе с позиция, че иска оставките на Председателя на НС и Управителя на НЗОК. Като основна причина за искането се сочи липсата на добър диалог в преговорния процес по Националния рамков договор. На заседание на НЗОК е било разгледано увеличение на пътеките с 12% за трите месеца до края на годината и увеличение с 8% за следващата година.

Искането на БЛС е увеличението да е с 18%.
Днес НЗОК разпространи прессъобщение, в което се казва, че УС на БЛС не е уважил отправената от председателя на Надзорния съвет на НЗОК покана за среща, на която да бъдат обсъдени предложените от БЛС промени в цените на медицинските дейности. По желание на БЛС на нея е трябвало да присъства и Надзорният съвет на НЗОК и всички негови членове са дошли за срещата.
Спорът е за пари. Според отчета на НЗОК към 30 септември приходите са с 288 милиона лева повече от разходите. Очакваните приходи до края на годината са 6 милиарда и 200 милиона лева. Ако разходите през последните 3 месеца са каквито са средните за първите 9 месеца, то положителното салдо ще надхвърли 430 милиона лева.
Спорът между двете страни е чии са тези пари все пак? БЛС иска да ги усвои до края на годината, а НЗОК (разбирай министерството на финансите) иска да прехвърли поне част от тях към следващата година, като плати авансово.Както в много други случаи, спорът поставя въпрос за смисъла. Тези пари не са на БЛС, че да иска да ги „усвои“ със задна дата. Тези пари не са и на министерството на финансите, че да иска с тях да си оправя бюджетните дефицити. Това са пари на осигурените лица. Те се събрат от нас с цел да се заплаща за лечението ни. Само преди 6 месеца НЗОК и БЛС договориха цени на лечението до края на годината, нали? Ако тези цени не са реални, защо е бил подписан договора през април тази година? Ако са реални, защо трябва да се променят сега? Щеше ли да се обсъжда корекция в цените сега, ако нямаше положително салдо? Как са определени изобщо цените? Отговарят ли на себестойността, търсенето и предлагането?
Накрая вероятно ще се намери компромис как да се похарчат парите на осигурените, както и друг път е ставало. Последните разбира се няма да бъдат питани, а по настоящите правила, няма и как.
Цялата процедура е сбъркана, отдавна. Откакто бюджетарите станаха осигурители. Вместо бюджета да следва нуждите, сега е обратното – нуждите следват бюджета. Казано с други думи всичко е обърнато с краката нагоре. Това е в основата на ежегодните спорове за пари. С преговори между НЗОК и БЛС тези фундаменталните въпроси не могат да се решат. А докато не се решат, този филм ще го гледаме тази и всяка следваща година.
Д-р Стойчо Кацаров


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up