Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

„Скъпа „моя“ Александровска“, това сякаш е фразата, която най-добре отива на най-старата болница у нас, не само заради обичта  на голяма част от работещите там, но и защото в последните години, сякаш все някой се опитва да сложи върху нея ръка. Вместо да се развива като ключово лечебно заведение, тя напоследък е превърната в арена за разчистване на сметки и политически отмъщения.


Преследва я скандал след скандал и твърдение след твърдение за липсващи милиони левове и безкрайни задълженията.
Всъщност темата с милионите тръгна от бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ от р-н Велико Търново - Костадин Ангелов, който също така беше и неин директор. За случаите около неговото управление е сезирана и прокуратурата, но до този момент няма данни за резултати от разследване. След като зае поста на министър на здравеопазването, директор на болницата стана проф. Богов. Сигнал за нередности в управлението, тогава подаде проф. Оскар, който по това време участваше в борда на директорите като представител на държавата и който изнесе данни за източване на средства от болницата. Последваха уволнения и понижения, на мястото на проф. Богов начело на „Александровска‘ застана д-р Атанасов, а проф. Атанас Йонков беше понижен. Наскоро обаче, проф. Йонков зае мястото на д-р Атанасов, който беше освободен от служебния здравен министър д-р Меджидиев. Сигнал за нередности този път подаде проф. Ангелов, още през лятото и напомни за него съвсем наскоро. 

Ако всичко това е заприличало на въртележка, то не е случайно. Новият директор на болницата е стартирал управлението си с масови уволнения, това става ясно от сигнал изпратен до Министъра на здравеопазването и до Председателя на здравната комисия, Инспекция по труда и Комисия за защита от дискриминация. От встъпването му в длъжност до сега са освободени зам. директора по лечебната дейност, зам. директора по административно-стопанската дейност, зам. гл. счетоводител, главен секретар, икономически съветник и др. Освен това в сигнала се посочва, че проф. Йонков еднолично е взел решение да съкрати длъжността „ заместник директор по финансови и икономически дейности“, въпреки че решения за подобни съкращения в числеността на щата трябва да се взимат от съвета на директорите и въпреки че служителят - заместник директор по финансови и икономически дейности, вече е бил депозирал молба за напускане, така в следствие на предприетите от проф. Йонков действия се налага на същия служител да бъде изплатено обезщетение в р-р на приблизително 24 хил. лв. тъй като молбата му а напускане е била „отменена“ и „заменена“ със съкращение.


От сигнала става ясно, че освободени и главният юрисконсулт и началникът на отдел Управление на човешки ресурси.

1 17 300x178Новоназначен, като зам. директора по административно-стопанската дейност е д-р Стефан Филев, който от 2013 до 2022 беше директор на МБОЛ „Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново. За управлението на Великотърновската болница от д-р Филев има полюсни мнения, от една страна през този дълъг период време беше изграден чисто нов лечебен корпус, а в края на мандата му лечебното заведение отчете печалба, но от друга се свързва с продажбата на апетитни болнични имоти, срещу която продажба многократно се обявяваше община Велико Търново, макар че категорично се заявяваше, че парите от продажбата ще се вложат именно в новия корпус.
Спешният медик д-р Димитър Чапразов пък е новият зам.- директор по лечебната дейност.
До колко такива решения са нормативно издържани, ще преценят компетентните органи. Но остава горчивия вкус от въпроса, връща ли се през задната врата, онова, което уж вече си беше отишло и реставрира ли се старата власт?

 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up