Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че в вчера, обграден от семейство и приятели, и без болка или дискомфорт, почина господин Александър Дърводелски. Неговият живот (01.03.1927 - 30.10.2022) беше красив, дълъг и успешен, и отдаден на България, в рамките на всичките негови възможности, по начин, който беше по възрожденски рядък и благороден.

Александър Дърводелски е ръководител на Български национален фронт (БНФ), дългогодишен редактор на сп. „Борба“, един от водачите на антикомунистическата дейност на българските емигранти в Северна Америка. Строителен инженер по професия, политически деятел по съдба. Проявен антикомунист и организатор на протестни демонстрации против комунизма в Северна Америка.
Роден е на 1 март 1927 г. в с. Мърчево, Фердинандско (днес Монтанско). През 1939 г. семейството се премества в София, където завършва прогимназия и Втора мъжка гимназия. Като ученик от VІІІ В клас през 1945 г. участва в организирането на антикомунистическо звено. Като член на Българския младежки съюз „Отец Паисий“ е и последният челник (младежки ръководител) на организацията във Втора мъжка гимназия.
огато репресиите на комунистите се засилват, четирима приятели на Сашо правят опит да напуснат страната, но на границата са заловени и застреляни на място „за назидание на врага“. Заедно с брат му Стефан успяват да се спасят и се установяват в Чехословакия през 1947 г., където Александър започва да следва строително инженерство.
През месец февруари 1948 г. комунистите в Чехословакия извършват преврат, завземат цялата власт и започва откритата диктатура на Клемент Готвалд. През декември 1948 г. чехите арестуват стотици български студенти, натоварват ги на влакове и ги отправят за България. Претърсват и квартирата, където доскоро са живели двамата братя, които успяват да се прехвърлят в Австрия, в гр. Грац, където Александър продължава следването си и през 1954 г. завършва строително инженерство.
В Австрия Сашо се оженва за Жени Радева, която споделя с него трудните периоди на емигрантския живот и по-късно на утвърждаването му като отличен професионалист в Америка.
През 1957 г., когато семейството се установява в гр. Чикаго. Инж. Дърводелски започва най-напред работа в една строителна фирма, а след това и самостоятелна дейност като проектант. В работата си е перфектен, като непрекъснато търси нови строително-технологични решения и методи. Така в САЩ под неговото ръководство израстват редица импозантни сгради, впечатляващи със съвършената си линия, силует и стабилност. Някои от тези постройки се нареждат сред 200-те най-високи сгради в света до края на 60-те години. Между тях и до днес запазващи своя висок престиж са Индиана стейт офис билдинг, централата на застрахователната компания Си Ен Ей, а също и много учебни сгради, офиси и др.
Александър Дърводелски е дългогодишен участник в антикомунистическата организация Български национален фронт (БНФ). Съидейник на основателите на БНФ д-р Иван Дочев и д-р Георги Паприков. Редактор за дълги години на списанието на БНФ – „Борба“. Става председател на БНФ след смъртта на д-р Паприков през 1984 г.
Александър Дърводелски и неговата съпруг Жени основават Фондацията „Жени и Александър Дърводелски“. Фондацията служи на българската кауза и подпомага финансово родолюбиви инициативи.
Центърът за защита правата в здравеопазването има пълните и единствени права за реализиране на дейността и разпределение на ресурса на американската благотворителната фондация “Жени и Александър Дърводелски” в България.
Първата инициатива в тази връзка бе дарение от над 250 исторически книги, които бяха предоставени чрез „Фондация Македония“ на наши сънародници в Република Северна Македония.
Фондация „Жени и Александър Дърводелски“ предоставя също стипендии на студенти по медицина от Северна Македония, които учат в България.
От името на нашата организация – Център за защита правата в здравеопазването изказваме искрени съболезнования на близките и роднините на Александър Дърводелски. Вчера България загуби един свой достоен син, пример за почтеност и истински патриотизъм.
Поклон пред паметта му!


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up