Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Ако има сфера, в която политическите страсти са стеснени в най-големи граници, това е здравеопазването. В цял свят, във всяка отделна държава този сегмент на обществения ни живот не е нито червен, нито зелен или син – той е само бял. На най-високо ниво в развитите държави се обсъждат жизненоважни проблеми, свързани с обезпечаването на добро здраве и с продължителността на живота на населението.

Доказателство за това беше досега бушуващата в целия свят пандемична криза.
САЩ като една от водещите страни в света поставя на дневен ред борбата срщу рака, определен като втората най-често срещана причина за смъртта на човек след сърдечно-съдовите заболявания.

В държавата се наблюдава тревожна тенденция – от рак все по-често заболяват хора под 50 години, а и пандемията от COVID – 19 зaбави ранното диагностициране на болестта, което също води до увеличаване на смъртните случаи от рак, които в САЩ наброяват годишно 600000 души. Любопитно е да се отбележи, че лично президентът Байдън подема и застава начело на борбата срещу рака като въвежда и нейния символ – „лунен изстрел“ (moonshot). Целта му е през следващите 25 години смъртността от рак да бъде намалена наполовина. В неговите речи се вмъква определението „лунен“ – „лунни усилия“, „лунна снимка на рак“. Той счита, че няма да има политик, който да се противопостави на неговата инициатива, а дори може да я подкрепи. Информацията е почерпена от news.yahoo.com от 13.09.2022 г.
Защо президентът на САЩ избира думата „лунен“? Не само думата „лунен“, но и мястото, където за първи път Байдън оповестява тази борба, има символично значение и прави връзка с думите на Кенеди, казани на същото това място – президентската библиотека и негов музей преди 60 години – САЩ да изпратят човек на луната до края на десетилетието.
Според Ройтерс инициативата “Cancer Moonshot” е намерила място в реч на Байдън, изнесена на 12.9. 2022 г. в Бостън.Символиката и в терминологията, и в мястото, където е даден старт на борбата срещу рака, трябва да подчертае значението, което правителството на САЩ отдава на този наболял медико-социален проблем и да акцентира върху „лунните“ усилия, които ще бъдат направени в тази насока. Но освен чисто медицинското значение, което има тази борба, Байдън я използва и като средство за обединяване на целия народ, за канализиране на действията на всички граждани към постигане на една цел, която е обща и е в интерес на всички американци.
Инициативата за усилена борба с рака обаче не остава само на думи. Предприети са и конкретни действия, като поставяне на задачи пред биотехнологиите и биопроизводството да ускорят и задълбочат сложните медицински изследвания, насочени към по-успешното диагностициране и лечение на онкологичните заболявания. Ангажирани са министерството на земеделието и министерството на вътрешната сигурност, а по-рано по идея на Байдън се създаде Агенция за напреднали изследователски проекти в здравеопазването. Националният институт по рака извършва проучвания за неговото откриване чрез обикновен кръвен тест, който ще спести тежките и неприятни процедури като колоскопия или биопсия. Лунните усилия ще дадат тласък и на други действия в здравеопазването като пренатални и майчински грижи. Съобщава се и за пренасяне на иновациите във военните технологии в гражданската авиация, както и за други мероприятия, насочени към върхови постижения в науката, които ще послужат за подобряване на живота на хората.
Цялата концепция за борба с рака не е нещо ново, но тя отразява преориентиране на приоритетите в американската политика. Усилията трябва да се концентрират към лунната снимка, за която Байдън оптимистично завършва, че за разлика от времето на Кенеди, сега нацията разполага с необходимия инструмент и опит да се справи с тежката, но високохуманна задача.
Не мога да не завърша със заключението, че е време и ние в България да загърбим дребнотемието и интригите в политиката, да престанем да тъпчем на едно място и да замитаме същинските проблеми, а да насочим интелектуалния си капацитет към подобряване на системата на здравеопазването и да вземаме пример от водещите държави. Вярвам, че в САЩ ще направят открития в медицината, които след това ще бъдат приложени и у нас, както и в целия Европейски съюз. Въпросът е да имаме готовност и откритост към иновации и разбиране на механизмите за внедряване на всичко ново в борбата срещу едни от най-смъртоносните болести – онкологичните.
И още нещо. Байден се гордее с борбата срещу най-страшните болести, защото тя ще обедини народа. Защо обаче темата за подобряване на здравето на населението не ни обединява, а ни разделя? Защо българите се интересуват повече от това, да си запазят работните места в очевидно замърсяващите околната среда производства, а не да осигурят чист въздух и вода за своите деца. Защо унищожаваме горите за да се греем, а лишаваме следващите поколения от най-важните условия за здравословен живот?

Проф. д-р Поля Голева


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up