Учени правят пробив за лечение на рак от „следващо поколение“

Учени правят пробив за лечение на рак от „следващо поколение“

Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо до създаването на ново поколение светлинно активирани лекарства за рак.

Футуристично звучащото лечение ще работи чрез включване на LED светлини, вградени близо до тумор, което след това ще активира биотерапевтични лекарства.
Новият метод на лечение ще бъде прецизно насочен и по-ефективен от сегашните най-съвременни имунотерапии срещу рак.
Ново изследване, публикувано в Nature Chemical Biology, разкрива научната основа зад тази новаторска идея. То показва как екипът на Университета на Източна Англия е създал фрагменти от антитела, които не само се „сливат“ с целта си, но също така се активират от светлина.
Това означава, че в бъдеще имунотерапевтичните лечения могат да бъдат проектирани да атакуват туморите по-прецизно от всякога.
Главният изследовател на това проучване, dr. Amit Sachdeva от химическия факултет на Университета на Източна Англия, казва: „Настоящите лекарства за рак, като химиотерапията, убиват раковите клетки, но могат също така да увредят здравите клетки в тялото ви които се делят бързо, като кръвни и кожни клетки. Това означава, че те могат да причинят нежелани реакции, включително загуба на коса, чувство на умора и гадене, а също така излагат пациентите на повишен риск от заразяване с инфекции.
„Следователно има много голям стремеж за създаване на нови лечения, които са прицелни и нямат тези нежелани странични ефекти.
"Няколко антитела и фрагменти от антитела вече са разработени за лечение на рак. Тези антитела са много по-селективни от цитотоксичните лекарства, използвани в химиотерапията, но те все още могат да причинят тежки странични ефекти, тъй като мишените на антителата присъстват и върху здрави клетки."
Сега екипът на Университета на Източна Англия е създал един от първите фрагменти на антитела, които се свързват и образуват ковалентна връзка с целта си - при облъчване с Ултравиолетова светлина със специфична дължина на вълната. dr. Amit Sachdeva казва още: „Ковалентната връзка е малко, като разтопяването на две парчета пластмаса и сливането им заедно. Това означава, че молекулите на лекарството могат например да бъдат постоянно фиксирани към тумора.„Надяваме се, че нашата работа ще доведе до разработването на нов клас прецизно насочени биотерапевтици, реагиращи на светлина. Това би означавало, че антителата могат да се активират на мястото на тумора и ковалентно да се придържат към целта си при светлинно активиране.
„С други думи, бихте могли да активирате антитела да атакуват туморните клетки, чрез излъчване на светлина – или директно върху кожата, в случай на рак на кожата, или като използвате малки LED светлини, които могат да бъдат имплантирани на мястото на тумора в тялото. Това би позволило лечението на рака да бъде по-ефективно и целенасочено, защото означава, че само молекули в близост до тумора ще бъдат активирани и така няма да се засегнаъ други клетки.
„Това потенциално би намалило страничните ефекти за пациентите и също така би подобрило времето за престой на антителата в организма. Новият метод е подходящ за заболявания, като рак на кожата или където има солиден тумор, но не и за рак на кръвта, като левкемия.
„Разработването на тези фрагменти от антитяло не би било възможно без пионерска работа от няколко други изследователски групи по целия свят, които разработиха и оптимизираха методи за специфично включване на неестествени аминокиселини в протеини, намиращи се в живи клетки. Ние използвахме някои от тези методи за специфично инсталиране на уникални светлочувствителни аминокиселини във фрагменти на антитела."
Ако изследователите успеят в следващите етапи от работата си, те се надяват да видят "следващото поколение" светлинно активирани имунотерапии, използвани за лечение на пациенти с рак в рамките на 5 до 10 години.
Източник: https://medicalxpress.com/


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.


Туитър

ЦЗПЗ
Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак? https://t.co/mW9LaMF8rY
ЦЗПЗ
Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата https://t.co/KjZWx1gPz4
ЦЗПЗ
Липсва лекарство за трансплпантирани болни https://t.co/1ws6wp3MW6
ЦЗПЗ
Лишаване на пациент от животоспасяващо лекарство може да ангажира и наказателна отговорност https://t.co/LVsI2jicDX
Follow ЦЗПЗ on Twitter